Stiže piletina iz epruvete!
Ilustracija

Jedini način da se nahrani planeta

Stiže piletina iz epruvete!

Dvije godina nakon što su naučnici u laboratoriji proizveli prvo vještačko goveđe meso, tim istraživača u Izraelu počeo je da radi na proizvodnji prve piletine iz epruvete.

Tim izraelskih stručnjaka, predvođen profesorom Amitom Gefetom sa Univerziteta u Tel Avivu, dobio je zadatak da izradi studiju izvodljivosti o proizvodnji vještačkog pilećeg mesa, koju finansira Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija koja se nada da će meso iz epruvete jednog dana zameniti uzgoj životinja za klanje, prenosi Tanjug.

Koosnivač fondacije Šir Fridman očekuje da do kraja godine dođu do „recepta za proizvodnju mesa na osnovu matičnih ćelija pileta“.

Izraelski naučnici navode da će njihov zadatak biti teži od rada na proizvodnji prvog vještačkog hamburgera, plod petogodišnjeg istraživanja holandskog Univerziteta u Mastrihtu uz finansijsku pomoć koosnivača „Gugla“, Sergeja Brina.

Očekuje se da se potražnja mesa udvostruči do 2050. godine, kada svjetsko stanovništvo bude prešlo brojku od devet milijardi.

Pobornici mesa iz epruvete tvrde da je to jedini način da se zadovolji tolika potražnja, a da se ujedno zaštiti prirodna okolina, prenosi RTS.

Umjesto stvaranja velikog komada mesa grupisanjem malih vlakana kravljeg mišića, Grefen će pokušati da proizvede parče piletine na osnovu samo jedne ćelije.

Izraelski naučnik, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva, rekao je da je plan da se uzgoje pileće ćelije koje bi se same dijelile i množile.

Vještačko meso ne zahtijeva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a postoji i značajan ekološki faktor, budući da se vjeruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisiju gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i potrošnju vode.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se zatim inkubiraju u serumu koji sadrži aminokiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija.

„Nije daleka budućnost kada ćemo se sjećati kako smo uzgajali krave i piliće, ulažući ogromne napore da dobijemo tek mali komad mesa“, objasnio je Fridmen, prenosi Rojters.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.