Počeo Veliki Vaskršnji post: Obratimo pažnju na naše misli, djela, odnose prema bližnjima...
ilustracija

Počeo Veliki Vaskršnji post: Obratimo pažnju na naše misli, djela, odnose prema bližnjima...

Pravoslavni vjernici danas počinju post koji traje do najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa.

Pravoslavci ove godine Vaskrs slave 28. aprila.

Vaskršnji post smatra se najstrožijim u hrišćanstvu i uvijek počinje ponedjeljkom. Taj ponedjeljak zove se i Čisti ponedjeljak, a cijela prva nedjelja ista nedjelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi.

Post podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig, kako se ističe, nije dovoljan ako ga ne prati i uzdržavanje  od rđavih misli, želja i djela, praštanja, pokajanje, molitve i činjenje dobrih djela.

Juče dan pred Veliki post, Mitropolit crnogorsko-primorskiAmfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru,.

U liturgijskoj besjedi on je kazao da djela tame čovjeka privode i vode u smrt i prolaznost, a djela svjetlosti u besmrtnost i vječni život.

DSC7013

On je kazao da nije slučajno da se ovaj Sveti post za koji se pripremamo, naziva Svijetli post – post dušom i tijelom, uzdržanje od svega što nas odvaja od živoga Boga i primanje svega onoga što nas sa Bogom sjedinjuje i što nas privodi Gospodu.

Govoreći o postu, Amfilohije je kazao da je i sam Gospod, iako Njemu to nije bilo potrebno, ali radi nas i našega spasenja, postio 40 dana i 40 noći, kušan od demonske sile.

„Crkva propovijeda post kao put za oslobođenje od dijela tame i za zadobijanje dijela svjetlosti, naročito pred velike praznike, Božić, Vaskrs, post pred praznike Presvete Bogorodice, i Svetih prvovrhovnih apostola. Post je, dakle, priprema čovjeka za one velike događaje u istoriji spasenja i put za očišćenje od djela tame, da bi čovjek mogao da se pričesti dijela božanske istine i ljubavi, božanskoga dobra i svjetlosti.“

Posebno je naglasio da nas ovaj Sveti post, koji počinje danas, priziva na opraštanje, da oprostimo jedni drugima, jer ako ne oprostimo jedni drugima onda nam ni Bog neće oprostiti: Oprostite jedni drugima da bi Bog vama oprostio grijehe!

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije 10. marta na svetoj Liturgiji u manastiru Đurđevi Supovi kazao je da nas Sveta Crkva upozorava riječima Božjim, nekoliko nedjelja uoči Časnog Velikog posta, koji je obrazac za sve ostale postove, temelj svim ostalim postovima, da treba da obratimo pažnju, ne toliko na sam post – to se jednostavno podrazumijeva – nego da naročito obratimo pažnju na naše misli, naša djela, da preispitamo našu savjest, naše navike, odnose prema bližnjima i da se potrudimo da ih ne samo da popravimo nego i u mnogo čemu unapredimo, uljepšamo, usavršimo.

"Da bi u ovom postu sve to bilo kako valja pozvani smo na pokajanje, redovno da ispovijedimo svoje grijehe pred licem Božjim, ali i pred licem NJegovih sveštenoslužitelja. Bog je tako ustrojio svetu tajnu ispovjesti da se ispovjedamo kod sveštenika i da bismo češće pristupali svetim tajnama Hristovim. Svaki naš podvig, naša dobra djela, naše dobre namjere budu osnažene, osvećene i dobijaju punoću kroz svete tajne Hristove. Na takav način, budite sigurni, idemo pravim Božjim putem", kazao je episkop Joanikije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.