Pronađena torba koju je Nil Armstrong krio cijelog života

Prvi čovjek koji je kročio na Mjesec

Pronađena torba koju je Nil Armstrong krio cijelog života

Kerol Armstrong, supruga prvog čovjeka na Mjesecu Nila Armstronga, pronašla je nedavno torbu sa predmetima koje je slavni astronaut u tajnosti čuvao cijelog života.

- Dobio sam mejl od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih bijelih torbi punu malih predmeta koji su dio opreme sa Mjeseca - kazao je dr Alen Nidel, kustos istorijskog odjeljenja u Nacionalnom muzeju za vazduhoplovstvo i svemir Smitsonijan, koji se nalazi u Vašingtonu, prenosi Hafington post.

- Nije potrebno da naznačavam koliko je meni, kao kustosu kolekcije predmeta iz svemirskih misija, teško da zamislim nešto što bi moglo da bude zanimljivije - objašnjava on.

Pronađena torba dobila je naziv “McDivitt Purse” i tokom misije sletanja na Mesec koristili su je svi članovi posade.

predmetimjesec

U saopštenju objavljenom na zvaničnom Nasinom blogu navodi se kako su predmeti u torbi, koji su sasvim sigurno bili dio putovanja na Mjesec, od neprocjenjivog istorijskog značaja.

- Koliko mi znamo, Nil nikada nije komentarisao postojanje ove torbe i predmeta u njoj, niti ih je ko vidio za ovih 45 godina otkako se vratio sa Mjeseca - zaključio je Nidel.

Među predmetima pronađenim u torbi su i pojas koji je Nil nosio, kablovi za napajanje kao i čuvena kamera koja je zabilježila Armstrongov “veliki korak za čovječanstvo”, načinjen na površini Mjeseca 20. jula 1969. godine.

Predmeti su pozajmljeni Smitsonijan muzeju gdje će biti predstavljeni posetiocima u narednom periodu, prenose Vesti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.