Ovo su najčešći trikovi u ishrani sportista!
Ilustracija

Pročitajte

Ovo su najčešći trikovi u ishrani sportista!

Otkrivamo “cake” kojima se služe atlete kako bi očuvale formu.

Bez mješavine voća i jogurta 

Voće i jogurt zvuči zdravo, ali kada se pomiješaju predstavljaju pravu šećernu bombu. Umjesto toga, pomiješajte, na primjer, svježe voće i orahe. Ako tražite dodatno unošenje proteina, dodajte grčki jogurt.

Obezbijedite velike količine proteina poput pilećih ili ćurećih grudi, svježe ribe i crvenog mesa 

Trudite se da uvijek imate zalihe posnih proteina. Možda je ponekad teško da izdvojite novac za skupe proizvode, ali kupite ih kada su na akciji ili porodična pakovanja, pa podijelite u manje kese i čuvajte u zamrzivaču.

Nagomilajte voće i povrće 

Voće i povrće treba da zauzimaju glavno mjesto u vašoj ishrani. Ali nemojte da pretjerujete u prodavnici, već kupite samo onu količinu koja vam je dovoljna za nedjelju dana, pa tako nećete morati da bacite višak.

Zalihe vode 

Plastične flaše ili bokali vode neka vam uvijek stoje u frižideru tako da uvijek imate hladnu vodu kada ste žedni. Dopunite je svaki put kada sebi sipate vode, a možete dodati i malo limuna.

Recite "Ne" svim namirnicama sa trans mastima 

Izbjegavajte kupovinu namirnica sa trans mastima, a čak i onih, na kojima piše da nemaju trans masti, a sadrže djelimično ili potpuno hidrogenizovano ulje.

Bez grickalica ili slatkih pića

Bacite iz svoje ostave sve čipseve, slatkiše i bombone, a ne zaboravite da bacite i flaše gaziranih pića i kupovnih voćnih sokova.

Zalihe ovsenih pahuljica i konzerviranog pasulja 

Za zdrav, bogat doručak će vam biti uvijek koristiti ovsene pahuljice, a pasulj nikada nije na odmet kao dodatak vašem izboru proteina za ručak. Vaš cilj treba da bude jedna porcija posnih proteina sa velikim brojem vlakana svakog dana.

Pametne grickalice 

Grickanje tokom dana ne treba da prestane da bude vaša navika, ali umjesto čipsa i grisina, naučite da napravite pravi izbor. Šaka oraha, lješnika, badema, pistaća sadrže zdrave masti i proteine.

Čaj

Uvijek imajte nekoliko vrsta čajeva u kuhinji. Sastojci čaja su odlični u borbi protiv karcinoma, srčanih oboljenja, depresije i umora. Ispijanje čaja povremeno poboljšava funkcionisanje mozga i pomaže da se izborite sa napadima gladi. Samo nemojte da dodate šećer.

Izbacite sve visoko kalorične dodatke, namaze i začine 

Majonez, kečap, tartar – da li ih vidite u frižideru? E, odmah ih bacite. Možda vam poboljšavaju ukus, ali nikako ne čine uslugu vašem tijelu.   

Izvor:Menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.