Crna kutija i u automobilima?
Ilustracija

Sigurnija vožnja

Crna kutija i u automobilima?

Skoro polovina roditelja u Evropskoj uniji, tačnije 46 odsto, podržava korišćenje crne kutije u automobilima, koja bi im omogućila da prate brzinu i način vožnje svoje djece, pokazala je anketa proizvođača pneumatika „Gudjir“.

Crne kutije najveću podršku roditelja imaju u Italiji – 73 odsto, Poljskoj i Rumuniji po 72 odsto. Takav način praćenja vožnje djece podržava i 47 odsto evropskih instruktora vožnje.

„Gudjir“ (Goodyear) je anketirao više od 6.800 roditelja mladih vozača, starih od 16 do 25 godina u 19 zemalja Evrope, Srednjeg istoka i Afrike, da vidi kakav je njihov odnos prema bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Kompanija ističe da bi nadzor u vozilu mogao da smanji riskantno ponašanje, jer mladi mnogo bolje voze ako su svjesni da roditelji motre na njih. Mnoga osiguravajuća društva uvode politiku osiguranja, koja obuhvata i zapise iz crne kutije i prilagođavaju visinu premije ponašanju vozača.

Roditelji i instruktori vožnje su podržali i inicijativu za postepeno dobijanje vozačke dozvole, koje podrazumjeva ograničenje noćne vožnje, vožnju po auto-putevima, vožnju bez nadzora za početnike i ograničenje broja i starosti saputnika.

U Evropskoj uniji postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava 42 odsto roditelja, a u Turskoj čak 85 odsto. To isto podržava i 67 odsto instruktora vožnje.

„Gudjir“ će svoje istraživanje objaviti u knjizi Prije svega sigurna vožnja – povećajmo sigurnost mladih vozača na putu, prenosi RTS.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.