Francuzi savladali Šveđane, Danci bolji od Poljaka

SP u Kataru

Francuzi savladali Šveđane, Danci bolji od Poljaka

Danas su u okviru Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru odigrane utakmice petog kola u grupama C i D.

U revijalnoj utakmici grupe C Češka je upisala utješnu pobjedu protiv Alžira rezultatom 36:20. Alžir je upisao svih pet poraza i s prvenstva odlazi bez osvojenog boda. Česima pobjeda nije mnogo značila jer je ranije Island pobijedio Egipat i osigurao prolaz dalje.

Najbolji strijelac za Alžir je bio Hichem Daoud sa sedam golova, dok je kod Čeha Filip Jicha dao šest golova.

Prvo mjesto u ovoj grupi je osigurala Francuska pobjedom nad direktnim konkurentom Švedskom rezultatom 27:25. Francuze je do pobjede nosio Guillaume Joli s čak devet golova dok je kod Šveda najbolji bio Jonas Kallman s osam golova.

U grupi D svoj posljednji meč su igrale Danska i Poljska, a slavili su Danci rezultat 31:27. Danci su tako zadržali drugo mjesto, dok će Poljaci ići dalje s treće pozicije u grupi.

Ranije, s početkom u 17 sati odigrane su još tri utakmice posljednjeg kola grupne faze, a prolazak u osminu finala izborile su reprezentacije Islanda i Argentine, dok je Njemačka osigurala prvo mjesto u grupi D.

U direktnoj borbi za prolaz dalje s četvrtog mjesta grupe D Argentina je slavila protiv Rusije rezultatom 30:27.

Južnoamerikance je predvodio Federico Pizzaro s devet, a Ruse Danil Siskarev sa sedam golova.

Njemačka je ubjedljivom pobjedom protiv Saudijske Arabije rezultatom 36:19 pobjednik grupe D. Njemačka je u Katar stigla nakon odustajanja Bahreina pa je ovo veliki uspjeh za ekipu koja nije izborila direktan plasman na SP.

Najviše golova za Njemce dao je Erik Schmidt (11), a kod Saudijaca je najviše golova (4) dao Mojtaba Alsalem.

U grupi C Island, takođe ekipa s pozivnicom na SP, je pobjedio Egipat rezultatom 28:25 i tako izborio osminu finala. Do pobjede ih je nosio fantastični Gudjon Sigurdsson s 13 golova. Mahmoud Radwan je dao šest golova za Egipat.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, 5. kolo:

Grupa C

Egipat-Island 25:28

Alžir - Češka 20:36

Francuska - Švedska 27:25

Grupa D

Rusija - Argentina 27:30

Saudijska Arabija - Njemačka 19:36

Danska - Poljska 31:27

 /Anadolija/

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.