Stanje na Grenlandu zabrinjavajuće
Grenland

Stručnjaci upozoravaju

Stanje na Grenlandu zabrinjavajuće

Dva jezera koja se nalaze ispod debelog sloja leda na Grenlandu, koja su do skoro imala zapreminu od nekoliko desetina milijardi litara vode - isušila su se velikom brzinom, otkrio je istraživački tim ekologa.

Istraživači sa brojnih univerziteta učestvovali su u zajedničkoj misiji na Grenlandu, na kojoj su otkrili dva džinovska isušena kratera u kojima su se ne tako davno nalazila jezera, prenosi "Sajens dejli."

Ova saznanja objavljena su u prestižnim naučnim časopisima poput "Kriosfere" i "Nejčura", a univerzitetski profesor Ijan Hovat stanje na Grenlandu opisao je kao "katastrofalno", piše Blic.

Hovat je bio šef misije koja je otkrila prvo jezero koje se nalazilo ispod glečera, u kojem se nalazilo 25 milijardi litara vode, a sada je potpuno isušeno.

Drugo, još veće jezero se u protekle dvije godine dva puta isušilo i ponovo navodnjavalo, zahvaljujući ogromnoj količini otopljenog leda.

Stručnjaci poput profesora Hovata upozoravaju da je sama činjenica da se jezero dopunilo samo od sebe i te kako zabrinjavajuća, jer to znači da je voda došla usljed topljenja ogromne količine leda.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.