Tojota treću godinu zaredom automobilski brend broj jedan
ilustracija

Prodao rekordnih 10,23 miliona automobila

Tojota treću godinu zaredom automobilski brend broj jedan

Japanski proizvođač automobila Tojota prodao je rekordnih 10,23 miliona automobila prošle godine i pretekao Dženeral motors i Folksvagen.

Japanski proizvođač automobila Tojota prodao je rekordnih 10,23 miliona automobila prošle godine, zahvaljujući čemu je pretekao Dženeral motors (GM) i Folksvagen(VW), i treću godinu zaredom zadržao poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila, prenose Večernje Novosti.

U 2014. godini, prodaja japanske kompanije je prvi put premašila cifru od 10 miliona vozila poslije 9,98 miliona prodatih vozila 2013. godine. Sa druge strane, prodaja američkog Dženeral motorsa (GM) uvećana je 2,1 odsto na rekordnih 9,92 miliona vozila, uz snažnu prodaju u Sjevernoj Americi i Kini, dok je prodaja njemačkog Folksvagena porasla na rekordnih 10,14 miliona vozila, prenosi agencija Frans pres.

Za ovu godinu, Tojota, međutim, prognozira pad prodaje na 10,15 miliona vozila, uslijed manje tražnje na domaćem tržištu. Iz tog razloga, Tojota bi ove godine mogla zaostati za Folksvagenom, budući da njemačka kompanija dobija zamajac na tržištima u razvoju, zbog čega bi, prvi put u svojoj istoriji, mogla zauzeti vodeću poziciju u globalnoj prodaji automobila.

GM je preko sedam decenija bio najprodavaniji automobilski brend na svijetu, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela Tojota.

U 2011, GM se ponovo vratio na lidersku poziciju kada je Tojotina proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u sjeveroistočnom djelu Japana.

Povratak Tojote na tron uslijedio je 2012. godine, i tu se japanski proizvođač zadržao i prošle godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.