Devet stvari koje nikada ne treba da radite u teretani
Ilustracija

Obratite pažnju

Devet stvari koje nikada ne treba da radite u teretani

Ova pravila ne bi trebalo nikada da se prekrše!

Prljave podloge za istezanje ili vježbanje na benču ponekad mogu da sadrže viruse, bakterije ili gljivice. Ako određeni dio vašeg tijela ili ogrebotina dodirne bakterija zaražene površine, možete da dobijete tešku infekciju.

Trebalo bi da svaka teretana posjeduje različite sprejeve, maramice ili sredstva za dezinfekciju, koje možete da koristite. Uvijek očistite benč ili otirač prije i poslije korišćenja.

NEMOJTE DA SE TUŠIRATE BEZ JAPANKI

U tuš kabinama se lako šire zaraze, pa je veoma bitno da se ne tuširate bez papuča koje će biti otporne na vodu.

NE DIJELITE SAVJETE AKO IH NIKO NE TRAŽI

Izbjegavajte da slobodno i bez ikakvog pitanja (čak i dobronamjerno) savjetujete kolege u teretani iz dva razloga: oni će reagovati defanzivno i odbaciće vašu kritiku, a moguće je da su vaši savjeti pogrešni.

Osim ukoliko ih njihove tehnike vježbanja ne ugrožavaju (ili druge u teretani), izbjegavajte da dijelite savjete.

NE VJEŽBAJTE U ZAKRČENIM DIJELOVIMA TERETANE

Djelovi poput ulaza, izlaza i hodnika rezervisani su za šetnju i kretanje ljudi, a ne za vježbanje iskoraka, korišćenje ketlbela ili preskakanje konopca. Možete da povrijedite sebe ili prolaznika.

NE ZLOUPOTREBLJAVAJTE SPRAVE

Mašinu za ramena upotrebljavajte kao mašinu za ramena, a ne kao za kompleks vježbi za gluteus.

Prije svega, oduzimate vrijeme nekome ko želi da vježba baš na toj spravi, za određenu grupu mišića, a možete da se povrijedite ili polomite mašinu.

NE MUVAJTE DJEVOJKE U TERETANI

Teretane su super mjesto da upoznate djevojku, koja dijeli ista interesovanja kao i vi, a pritom drži do svog izgleda.  Ipak, teretane su loše mjesto da zurite u djevojku koja vježba, pretvarate se da joj dijelite savjete.

NE POZAJMLJUJTE OPREMU BEZ PITANJA

Sve klupe su zauzete, svi žele da koriste iste tegove, a stalno vas pitaju koliko još serija planirate da uradite.

Ali ako vidite slobodan benč s nekim ko stoji u blizini, pitajte prije upotrebe.

NE KUCAJTE PORUKE DOK HODATE

Rizikujete da povrijedite sebe ili nekog drugog, besciljno lutajući po punoj sali. Može se desiti da hodate u susret nekome ko vježba, da ometate nečije dizanje tegova ili da se sudarite sa mašinom.

NE VJEŽBAJTE BEZ MAJICE

Ovo se iz nekog čudnog razloga ipak dešava. Poštujte kolege u teretani i zadržite odjeću na sebi dok vježbate.

Onim momcima koji vježbaju bez majice u teretani kako bi se pokazali, moramo da otkrijemo da takav potez reflektuje zapravo nesigurnost i manjak samopouzdanja.

(menshealth.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.