Kako da izračunate koliko kalorija unosite?
Ilustracija

Saznajte

Kako da izračunate koliko kalorija unosite?

Ljudsko tijelo funkcioniše kao svojevrsni stroj kojem je svakodnevno potrebna energija. U više od 90% slučajeva dijeta ne uspijeva jer osoba ne zna koliko kalorija zapravo jede.

Ako želite izgubiti kilograme morate voditi računa o kalorijama. Ljudsko tijelo funkcioniše kao svojevrsni stroj kojem je svakodnevno potrebna energija za održavanje, izgradnju i razgradnju različitih stvari.

Jedna od najčešće korištenih formula za izračunavanje kalorija potrebnih za održavanje trenutne tjelesne kilaže je Harrs-Benedict formula koja glasi ovako:

Formula za muškarce

88.362 + (13.397 x tjelesna težina u kilogramima) + (4.799 x visina u centimetrima) – (5.677 x godine)

Formula za žene

447.593 + (9.247 x tjelesna težina u kilogramima) + (3.098 x visina u centimetrima) – (4.330 x godine)

Nakon toga računicu pomnožite sa koeficijentom aktivnosti kako bi dobili konačni broj potrebnih kalorija u jednom danu:

Dio života bez aktivnosti: x 1.2
Malo dodatne aktivnosti: x 1.375
Umjerena aktivnost: x 1.55
Velika količina aktivnosti: x 1.725
Jako puno aktivnosti: x 1.9

Iako formula uključuje mnoge važne faktore (godine, visinu, težinu i aktivnost), rezultat često odstupa od stvarne potrebe za kalorijama. Razlog tome su još mnogi drugi faktori koji utiču na pravu vrijednost, a teško ih je izračunati ili uključiti u formulu, a isto tako mnogi pogrešno procijene svoju količinu aktivnosti, a koja često i varira. 

(kolektiv.me)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.