Kako da postanete odličan skijaš?
Ilustracija

Savjeti

Kako da postanete odličan skijaš?

Imajte na umu sljedeće savjete kada sljedeći put stanete na skije.

Obavezno zagrijavanje i istezanje 

Ne zaboravite sljedeće, ujutru prije polaska na stazu, treba da se zagrijete (skijanje je kao i svaka fizička aktivnost), nakon prvog spusta se kratko istegnite, a na kraju dana obavite detaljno istezanje čitavog tijela, kako ne bi došlo do istezanja ligamenata i tetive.

Jačina i snaga 

Ako ste makar jednom stali na skije i spustili se niz stazu, znate koliko je to lijep, pun adrenalina, ali i naporan sport. Položaj u kojem skijate, a koji podrazumijeva savijena koljena i nagnutost tijela ka naprijed, iziskuje određenu snagu vašeg tijela i svih mišića, najviše nogu, a potom i ruku i ramena.

Kako ne biste odmah nakon prvog dana dobili stravičnu upalu mišića, potrebno je da na skijanje odete fizički pripremljeni. Najbolje je da radite vježbe sa sopstvenom težinom ili tegovima. Preporučujemo vam da radite čučnjeve, prvo na dvije noge, pa sa noge nogu i na kraju samo na jednoj nozi.

skijas1

Izdržljivost

Osim snage, na skijanju će vam biti potrebna i izdržljivost i veći aerobni kapacitet, nego što ste navikli, jer osim što ćete više sati dnevno provesti osvajajući različite staze, suočićete se i sa hladnim i čistim vazduhom, koji će iziritirati vaše disajne puteve. Imajući ovo na umu, bilo bi super, ako biste imali vremena da prije skijanja nekoliko dana trčite ili brzo hodate napolju od 20 do 30 minuta.

Elastičnost

Kao što se prije svakog trčanja ili teretane zagrejete mišiće, tako je potrebno da prije skijanja zagrijete cijelo tijelo, kako ne bi došlo do istezanja mišića na stazi. Takođe je važno da prije odlaska na put, dostignete odgovarajuću fleksibilnost mišića, što ćete najbolje postići svakodnevnim istezanjem mišića.

ski

Balans

Na stazi, u toku spusta, svaki skijaš pokušava da održi balans svog tijela i da ne dozvoli da ispadne iz ravnoteže. Na balansu tijela možete da radite gotovo u svakoj situaciji, bilo da ste statični ili u pokretu. Hodajte po jednoj zamišljenoj liniji ili stojite na jednoj nozi.


(Menshealth.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.