Šest vježbi za jača i zdravija koljena
Ilustracija

Vježbajte redovno

Šest vježbi za jača i zdravija koljena

Bez obzira da li svakodnevno trenirate ili idete pješice na posao, vaša koljena će vremenom početi da slabe. Žene su čak i podložnije problemima sa koljenima od muškaraca. To je zbog toga što estrogen utiče na slabljenje ligamenata koji se nalaze oko njih. Da biste spriječili pojavu bola u koljenima, redovno radite sljedeće vježbe...

Savijanje noge unazad 

Nađite oslonac (stolica, zid, drvo i slično) i desnom rukom se uhvatite za njega. Težinu prebacite na desnu nogu. Savijte lijevu nogu u kolenu i podignite je sa poda. Tijelo sve vrijeme mora da bude zategnuto. Spustite nogu u početni položaj. Uradite dvadeset ponavljanja jednom nogom, odmorite minut, pa uradite isto i drugom nogom. 

Istezanje listova 

Rukama se oslonite o zid. Lijevom nogom iskoračite naprijed, desna je zategnuta unazad. Lijevo koljeno lagano savijajte naprijed, ne podižući desno stopalo. Kada osjetite lagani bol u desnom listu, zaustavite se i u tom položaju ostanite trideset sekundi. Nakon toga pređite na drugu nogu i uradite isto i sa druge strane. 

Joga: Hram poza 

Zauzmite široki raskoračni stav, sa stopalima dijagonalno usmjerenim napolje. Dlanove spojite i postavite ispred sebe. Udahnite i polako počnite da savijate koljena sve dok butine ne dođu u položaj paralelan sa podom. Vodite računa da su leđa zategnuta. Uvucite stomak i zadržite se u tom položaju dok ne izbrojite do deset. Vratite se u početni položaj. Vježbu ponovite tri puta. 

Podizanje noge iz ležećeg položaja 

Lezite na leđa i lijevu nogu savijte u koljenu, a desnu ispružite. Ruke su pored tijela. Podignite desnu nogu uvis što više možete. Zadržite je par sekundi, pa polako spustite na pod. Noga sve vrijeme mora da bude zategnuta, a dlanovi na podu. Uradite dvadeset naizmjeničnih ponavljanja. 

Iskorak 

Zakoračite lijevom nogom na niži stepenik ili postolje, a zatim podignite i desnu. Odmah zatim lijevu spustite na pod, a za njom i desnu. Ponavljajte vježbu dok u sebi ne izbrojite do trideset. 

Most 

Lezite na leđa sa nogama savijenim u koljenima i sa dlanovima položenim na pod. Zategnite zadnjicu i trup i podignite kukove gore, tako da koljena i ramena dospiju u istu ravan. Podignite desnu nogu naprijed i zategnite. Ostanite par sekundi u tom položaju, pa se vratite u početni. Isto ponovite i sa lijevom nogom. Uradite dvadeset naizmjeničnih ponavljanja. 

(minimagazin)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.