Asteroid prečnika od 1.000 metara se polako ali sigurno približava Zemlji
ilustracija

26. januara

Asteroid prečnika od 1.000 metara se polako ali sigurno približava Zemlji

Opasan asteroid, koji se polako ali sigurno približava Zemlji, pod budnim je okom astronauta.

Potencijalno opasan asteroid približiće se Zemlji 26. januara, a očekuje se da će leteti na udaljenosti od 1,2 miliona kilometara!

Prečnik ovog asteroida, kojem su naučnici dali ime “2004 BL86″, iznosi između 440 i 1.000 metara.

Prema procjeni astronauta, ovaj asteroid se ne može sudariti sa Zemljom, a u radarskoj opservatoriji Goldston, koja je smještena u  kalifornijskoj Mojave pustinji, sve vrijeme će pratiti putanju “2004 BL86″.

Inače, svaki objekat iz svemira je potencijalno opasan po Zemlju samo ukoliko uđe u Zemljinu orbitu na rastojanju od 0,05 AU (približno 19,5 rastojanja od Zemlje do Mjeseca), kao i ako njegov prečnik iznosi od 100 do 150 metara.

Objekti ove veličine su dovoljno veliki da izazovu ogromnu štetu, a kad bi upali u okean, izazvali bi tzv. mamutske cunamije!

( Izvor: Telegraf.rs )

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.