Vibracije nam mogu pomoći da otkrijemo vanzemaljce
ilustracija

Novi senzor

Vibracije nam mogu pomoći da otkrijemo vanzemaljce

Novi senzor koji prati i najsićušnije pokrete živih organizama može nam pomoći da jednog dana pronađemo život na drugim planetama.

Za sada, naučnici testiraju hemikalije u potrazi za mogućim živim stvorenjima na drugim svetovima, prenosi B92.

Međutim, pošto se hemijski testovi zasnivaju na našem (ograničenom) znanju o tome kako bi vanzemaljci mogli da funkcionišu, novi senzor uspijevao bi da pronađe i ona bića za koja nikada ne bismo mogli ni da pretpostavimo da postoje. 

Tehnike koriste sitne oscilacije, kako bi pratile i najmanje pokrete živih tijela. Intenzitet tih pokreta može ukazati na to kolika je šansa da je riječ o živom stvorenju i pružiti informacije o metaboličkoj aktivnosti, kažu istraživači. 

Naučnici bi na osnovu toga mogli da saznaju kako vanzemaljski oblici života mogu da prežive u (za nas) ekstremnim uslovima, piše u radu koji potpisuju Šandor Kasas, Frančesko Simone Ruđeri, karina Benadiba, Karolin Maljard, Petar Stupar, Helena Turnu, Đovani Ditler i Đovani Longo. 

Longo koji je predavač na Politehnici u Lozani, bio je vođa studije sprovedene u saradnji sa stručnjacima Vlams instituta za biotehnologiju u Belgiji.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.