Najskuplji teleskop otkriva misterije Sunca
ilustracija

Nustar će nam dati jedinstvene podatke

Najskuplji teleskop otkriva misterije Sunca

Teleskop Nustar, koji je napravljen za posmatranje udaljenih galaksija i crnih rupa, nedavno je privukao pažnju snimcima naše najbliže zvezde.

Nuklearni Nasin teleskop Nustar (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) lansiran je u orbitu 2012. i karakterističan je po tome što osmatra svemir uz pomoć iks zraka, prenosi B92.

Nakon što smo uz pomoć njega saznali koliko se crne rupe brzo okreću, Nustar je počeo da nam šalje podatke o Suncu. 

Nustar je u stanju da nam da odgovore na neka stara pitanja, kao ona u vezi s postojanjem malih Sunčevih baklji. Te male verzije Sunčevih ogromnih plamenova mogu nam dati odgovor na višedecenijsko pitanje zbog čega je atmosfera na Suncu mnogo toplija od njegove površine. 

Fizičarima je palo na pamet da koriste Nustar u istraživanju Sunca još dok je teleskop bio u izgradnji. 

„Prvo sam mislila da je cijela ideja potpuno luda“, kaže profesorka Fiona Harison iz kalifornijskog tehnološkog instituta „Zašto bismo koristili najmoderniji, najskuplji teleskop sa rendgendskim zracima da istažujemo nešto što nam se nalazi pred nosom?“ 

Međutim, profesor Dejvid Smit sa Univerziteta Santa Kruz ju je ubijedio: 

„Nustar će nam dati jedinstvene podatke u vezi sa Suncem – od njegovih najdubljih, pa sve do najviših djelova atmosfere“, rekao je Smit. 

To je moguće samo zato što iks zraci Nustara posjeduju ogromnu energiju – ako koristimo bilo koji drugi teleskop, snimci Sunca neće biti toliko jasni i precizni. Dok bi Sunčeva energija najverovatnije oštetila druge teleskope, Nustar je u stanju da napravi snimke koji nam mogu dati odgovore na pitanja koja naučnike muče već decenijama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.