Oko četiri milijarde stanovnika svijeta bez interneta

Zbog siromaštva i digitalne nepismenosti

Oko četiri milijarde stanovnika svijeta bez interneta

Iako većina stanovnika u evropskim zemljama ima pristup internetu istraživanja pokazuju da veći dio stanovnika svijeta ipak nema internet.

Izvještaj američkog instituta "McKinsey Global" je pokazao da blizu 60 posto osoba u svijetu nema pristup internetu, što je oko četiri milijarde stanovnika.

Napominje se da je uglavnom riječ o stanovnicima Centralne Afrike, Jugoistočne Azije i Bliskog istoka.

Navodi se da oko 60 odsto stanovnika u ovim područjima nema internet najviše zbog visoke stope siromaštva, digitalne nepismenosti i vrlo loše infrastrukture.

Takođe, izvještaj je pokazao da se polovina onih koji žive bez interneta nalazi ispod granice siromaštva, a 64 posto u ruralnim oblastima.

Inače, institut "McKinsey Global" provodi istraživanja u vezi sa privrednim, javnim i društvenim pitanjima u cilju promocije globalne ekonomije.

Studija "Brookings Institutiona" predviđa da bi još oko milijardu osoba moglo da dobije pristup internetu do 2017. godine.

(AA)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.