Kratki zimski trening za mršavljenje
Ilustracija

Sedam vježbi

Kratki zimski trening za mršavljenje

Ako se skupio koji kilogram viška jer se zbog zime manje krećete i više izležavate, razmislite o vježbama trenerke Mišel Bridžes koja je u Australiji poznata kao vodeći fitnes stručnjak za rješavanje suvišnih kilograma. Mišel Bridžes predlaže desetominutni trening visokog intenziteta koji se sastoji od zagrijevanja i sedam vježbi. Za trening nisu potrebni rekviziti i može bilo gdje da se izvodi.

S ovih sedam vježbi ubrzaćete puls i metabolizam i potrošiti kalorije, a najbolji dio je što za to ne treba nikakva dodatna oprema i što trening može da se uradi bilo gdje - u sali za vježbanje, u dnevnoj sobi ili u parku.

Zagrijevanje
Mišel preporučuje istezanje nakon vježbanja, dok su mišići još zagrijani, a prije nego što počneš s treningom trči lagano u mjestu ili ako si u teretani na pokretnoj traci. Možeš preskakati uže ili raditi bilo koju drugu kardio aktivnost u trajanju od pet minuta. Bitno je da ti otkucaji srca budu viši od 150 u minuti. Kad to postigneš možeš početi sa izvođenjem svake od vježbi u trajanju od 30 sekundi.

Stepenica
Kako vježbati: nađi nisku stepenicu ili klupicu i stani ispred nje. Brzo se popni na nju i siđi s nje - izmjenjuj lijevu i desnu nogu što brže možeš u roku od 30 sekundi.
Obrati pažnju: ako si tek počela da vježbaš, onda na početku izvodi vježbu sporije, a kako budeš ulazila u formu pojačaj intenzitet.
Dodatni savjet: neka ti ruke prate ritam nogu jer ćeš tako ubrzati i pojačati dejstvo vježbe.

Skokovi u stranu
Kako vježbati: ovaj pokret je sličan košarkaškom skoku, ali ne skačeš uvis nego s lijeve na desnu stranu. Napravi dugi korak u lijevu stranu i zatim skoči, isto ponovi i s desnom nogom i tako 30 sekundi.
Obrati pažnju: ako imaš problema s koljenima oprezno izvodi ovu vježbu.
Dodatni savjet: što više savijaš noge dok se prebacuješ s jedne strane na drugu to će i tvoj skok biti viši, a tako ćeš potrošiti više kalorija.

Noga preko noge
Kako vježbati: ova vježba uključuje žustre pokrete i izvrsna je za oblikovanje spoljašnje i unutrašnje strane bedara. Dok stojiš na jednoj nozi drugu iz zamaha stavi ispred ove na kojoj stojiš s tim da je "guraš" što više u stranu (kao da nogom opisuješ polukrug), isto ponovi i s drugom nogom. Pokreti trebaju biti brzi i trajati 30 sekundi.
Obrati pažnju: Pazi da su ti ramena prilikom izvođenja vježbe ravna i spuštena prema dolje.
Dodatni savjet: Kad se navikneš na ovu vježbu povećaj brzinu njenog izvođenja.

Skokovi u vis
Kako vježbati: stani tako da su ti stopala priljubljena jedno uz drugo i s rukama opuštenim uz bokove. Kad skočiš neka ti se stopala rašire u širini ramena, a ruke podigni iznad glave. Vrati se u početni položaj i ponavljaj vježbu 30 sekundi.
Obrati pažnju: pazi da prilikom doskoka cijelo stopalo prijanja uz tlo.
Dodatni savjet: povećaj svoju brzinu i broji koliko skokova možeš izvesti u 30 sekundi.

Sklekovi na koljenima
Kako vježbati: stavi svoje tijelo u položaj za klasični sklek, s tim da se oslanjaš na koljena kako bi ti bilo lakše. Radi sklekove i pazi da su ti laktovi uz tijelo. Vježbaj 30 sekundi.
Obrati pažnju: težište je na jačanju gornjeg dijela tijela.
Dodatni savjet: kad ti gornji dio tijela ojača neka ti oslonac više ne budu koljena nego nožni prsti.

Iskorak
Kako vježbati: iskorači s desnom nogom naprijed pri tom ostavljajući lijevu iza sebe. Spusti se u iskorak i pazi da su ti pri tom oba koljena savijena pod uglom od 90 stepeni. U skoku zamijeni noge.
Obrati pažnju: Peta zadnje noge mora biti podignuta tokom cijele vježbe, a obje noge u koljenu savijene.
Dodatni savjet: ova vježba je izvrsna za noge i stražnjicu. Kako bi imala bolje dejstvo napravi veći broj iskoraka u istom vremenu.

Koljena u vazduh
Kako vježbati: trči u mjestu tako da visoko podižeš koljena, do visine kukova i okreni ih tako kao da hoćeš dodirnuti lakat suprotne ruke. Ovo je izvrsna kardio vježba, dobra za noge i stražnjicu, ali i za trup.
Obrati pažnju: ako ne možeš odmah dovoljno visoko da digneš koljena, ne brini se, jer ćeš redovnom vježbom to vrlo brzo postići.
Dodatni savjet: kako bi postigla intenzivnije kardio dejstvo diži koljena koliko god možeš više.

(prva.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.