U Francuskoj otkriveno oko stotinu starih i rijetkih automobila

Vrijednost oldtajmera oko 12-15 miliona eura

U Francuskoj otkriveno oko stotinu starih i rijetkih automobila

Kolekcionare i ljubitelje oldtajmera nedavno je obradovala vijest da je na jednom privatnom posjedu u Francuskoj otkriveno stotinak starih i rijetkih automobila. Iako su mnogi od njih zatečeni u veoma lošem stanju, njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na 12-15 miliona evra.

Automobile je polovinom dvadestog vijeka počeo da prikuplja Roger Baillon, vlasnik kompanije za proizvodnju kamiona specijalne namjene. Dvije decenije kasnije, Baillon je zbog finansijskih problema bio prinuđen da proda 50-ak automobila iz kolekcije, prenosi B92.

Usljed nedostatka novca, nije mogao da obnovi preostalih 100 vozila, pa su automobili ostavljeni da propadaju na njegovom posjedu tokom sledećih 40 godina.

Najveća zvijezda među otkrivenim automobilima je Ferrari 250 GT SWB California Spider iz 1961. koji je proizveden u samo 37 primjeraka.

Osim ovog modela, pronađeni su i Maserati A6G Gran Sport Frua iz 1956, predratni Bugatti 57 Ventoux i mnogi interesantni primjerci iz tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka.

Na žalost, neodgovarajući uslovi u kojima su automobili čuvani doveli su do toga da je veliki broj vozila pronađen u lošem stanju.

Aukcijska kuća Artcurial, koja će u februaru 2015. organizovati prodaju automobila iz ove kolekcije, vjeruje da je 60-ak vozila moguće spasiti od propadanja i da će od prodaje zaraditi i do 15 miliona evra.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.