Japan: Namjerava da pravi grad pod vodom
ilustracija

Oušen Spiral

Japan: Namjerava da pravi grad pod vodom

Japan namjerava da do 2030. izgradi futuristički grad pod vodom pod nazivom Oušen Spiral (Ocean Spiral).

Japanski građevinski gigant Shimizu osmislio je projekat o izgradnji grada pod morem gdje će moći da živi najmanje 5.000 stanovnika. 

Konstrukcija u kojoj će biti smješten grad pod vodom imaće oblik prozračne sfere prečnika 500 metara, u koju će se ulaziti pomoću spiralne konstrukcije duge 15 kilometara. 

U unutrašnjosti konstrukcije biće izgrađeni stanovi, prodavnice, kancelarije, hoteli, prenosi list Figaro.

Za izgradnju konstrukcije biće potrebno oko pet godina i oko 20 milijardi eura, međutim, za usavršavanje tehnologije koja će omogućiti život pod vodom biće potrebno petnaestak godina, objasnio je potparol japaske firme Šimicu Hideo Imamura. 

"To je realni projekat, ne san", tvrdi Šimicu. Grad pod vodom nije jedini futuristički projekat ove japanske kompanije koja planira izgradnju baze na Mjesecu, hotela u kosmosu kao i lebdećih botaničkih bašti. 

"Nadam se da će u budućnosti ovakve inicijative postati brojnije i da će se demokratizvati tako da će svaki građanin moći da ima aktivnu ulogu u kreairanju ovakvih projekata", objasnio je Kristijan Dimer, profesor urbanizma na Univerzitetu u Tokiju, prenosi B92.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.