Pomoću ovih trikova duplirajte efekte treninga
Ilustracija

Probajte

Pomoću ovih trikova duplirajte efekte treninga

Ove promjene u treningu mogu da vam pruže ogromne rezultate.

Ako vježbate već duži vremenski period i u posljednje vrijeme ste došli do neke granice gdje ne vidite progres i ne dobijate očekivane rezultate, napravite male ali jako efikasne promjene u vašem treningu koje će vas vratiti na pravi put. Trebate znati da je raznovidnost treninga ključ za uspješan performans, tačnije da trebate uključiti veću paletu treninga i vježbi, a ne da ostanete na jednoj. 

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da napravite male promjene u vježbanju koje mogu da vam pruže ogromne rezultate ukoliko već neko vrijeme stagnirate i cupkate u jedno mjesto. 

1. Napravite zamjenu 

Ako ste zaglavljeni u letargiji istih vježbi, sa istim ponavljanjima i istom težinom sve vrijeme, stanite i napravite potpunu zamjenu. Jednoručne tegove zamjenite sa šipkom, pozrdavite se sa manjim težinama i počnite dizati više težine nego prije. Probjate i više ponavljanja neko prije. Sve ovo može doprinjeti da dodatno poboljšate vaš trening.

2. Vježbajte slično, ali različito 

Umjesto vježbi sa guranjem težine (bench press itd.) pokušjate sa vježbama sa privlačenjem težine (dizanje na vratilu, veslanje i slično). Dodajte više ovakvih vježbi i definitivno ćete za kratko vrijeme vidjeti razliku.

3. A ramena? 

Ako vam ne ide sa povećanjem mišićne mase u predjelu ruku i grudi, radite malo više na ramenima. One su ključ gornje muskulature. Redovnim treningom ramena ojačaćete zglobove  čime ćete dobiti mogućnost razvitka ostatka gornjeg dijela tijela.

4. Vježbajte malo i sa sopstvenom težinom 

Umjesto fiksiranog dizanja tegova, unesite malo i sopstevene težine. To je odličan način za razvijanje funkcionalne snage koja uvijek dobro dođe. 

5. Zategnite trup 

Sve pada u vodu ako nemate dobro razvijene mišiće trupa. Unesite više izotermije i radite na svakom segmentu vašeg abdomena, leđnih mišića i mišića koji podržavaju trup.

Izvor: body.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.