2014. je najtoplija godina
Ilustracija

Nacionalna okeanska i atmosferska agencija

2014. je najtoplija godina

Deset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planeti od početka praćenja temperatura 1880., objavila je u četvrtak američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za oktobar.

Oktobar je bio najtopliji od 1880. i također 38. oktobar zaredom tokom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u 20.vijeku i postigla 14,74 stepeni, precizira agencija.

Za period od januara do oktobra 2014. prosječna temperatura na površini okeana i kopna iznosila je 10,3 stepeni odnosno bila je za 1,5 stepeni viša od prosječne temperature prošlog vijeka. 

Oktobar je takođe bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom, prenose Nezavisne novine.

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijeloj planeti na površini kopna i okeana, podjednako na sjevernoj i južnoj polulopti.

Južna polulopta je u oktobru zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebno u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije.

Na sjevernoj polulopti ovaj je oktobar bio treći najtopliji mjesec u analima.

Južni dijelovi evropskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji oktobar.

Centralni dijelovi Sibira tokom tog perioda zabilježili su temperature 4 do 5 stepeni niže od prosječnih. 

Temperatura na površini okeana je u oktobru 2014. bila najviša ikada.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.