Koliko vode treba da popijete nakon treninga?
Ilustracija

Saznajte

Koliko vode treba da popijete nakon treninga?

Sigurno ste se susreli sa danima tokom kojih zaboravljate popiti čak i jednu čašu vode. Proći će sati i sati dok ne shvatite da niste tijelu osigurali ono što mu je najpotrebnije i neophodno za pravilno funkcionisanje.

Svima se može dogoditi da zaborave tokom dana piti vodu, to nije ništa previše strašno, ali bi moglo biti ako vodu zaboravljate piti čak i nakon treninga, naročito treninga visokog intenziteta.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je sposobnost tijela da reguliše srčani ritam puno slabija nakon intenzivnog treninga, što može da poveća rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, čak i ako ste potpuno zdravi.

Istraživanje naučnika iz Brazila je pokazalo da će srce da vrati svoj uobičajeni ritam rada puno brže ako tijelu obezbijedite adekvatnu količinu vode nakon treninga. Tako će srce puno lakše pumpa krv i smanjićete rizik od nastanka niza komplikacija.

Tokom treninga visokog intenziteta, tijelo izgubi 1-4% od vode iz tijela po jednom satu. Ta tečnost dolazi iz unutrašnjosti ćelija i krvne plazme. Kako se više znojite, tako se volumen plazme počinje smanjivati. Srce tada počinje brže da radi. Prosjek ubrzanja je 3 do 6 otkucaja u minuti.

Kako biste znali koliko tačno vode biste trebali popiti nakon treninga, stručnjaci savjetuju da se izmjerite prije i poslije treninga, a da ne pijete vodu između mjerenja. Ako nakon treninga težite 0.5 kilograma manje, potrebno je popiti oko 3 čaše vode.

Izvor: pressonline.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.