Ostrvo Etlidaj okruženo misterijom
Ostrvo Etlidaj

Nema interneta, struje, ni dosadnih komšija

Ostrvo Etlidaj okruženo misterijom

Ostrvo Etlidaj (Elliðaey) je dio ostrvskog arhipelaga Vestman koji se nalazi južno od Islanda
Ostrvo je, zbog svog neobičnog oblika, lokacije i istorije, često povod raznim "misterioznim" teorijama i razglabanjima, međutim, čini se da vrlo malo njih ima veze sa stvarnošću.
Svojevremeno se pričalo i da je islandska vlada ostrvo poklonila pop pjevačici Bjork, ali je to kasnije demantovano, odnosno ispostavilo se da se radi o zabuni jer postoji još jedno ostrvo u blizini Islanda koje nosi isto ime, a nalazi se na zapadu zemlje i tamo Bjork zaista ima kuću.
Fotografije ostrva, koje već odavno kruže internetom, podstakle su zbog nedostatka informacija, razne glasine, a jedna od njih je i to da su fotografije ostrva "fotošopirane".
Isto tako, mogle su se pročitati i tvrdnje da u usamljenoj kući na ovom izolovanom ostrvu tajno žive milijarderi, kao i to da kuću koriste tajne sekte, a neke priče su išle toliko daleko da su spominjani i zombiji.
Činjenice su sljedeće: ovo, treće prema veličini, ostrvo arhipelaga Vestman trenutno je nenastanjeno a kuća, jedina koja se na njemu nalazi, u privatnom je vlasništvu Lovačkog društva Etlidaj.
Prije 300 godina na ostrvu je pet porodica živjelo od ribarstva i lova. Međutim, život na ovako izolovanom ostrvu bio je suviše nepraktičan, pa je vremenom napušten. Poslednji stanovnici otišli su sa ostrva 1930. godine.
Uprkos glasinama, ili baš zbog njih, ostrvo je steklo popularnost, a osim zapanjujuće ljepote, na njemu nema interneta, struje, ni dosadnih komšija. I posjete su ograničene. Osim ako niste član lovačkog društva Etlidaj.                    
 

Izvor ( 021.rs )

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.