Da li je efikasnije trenirati samostalno ili u društvu?
Ilustracija

Prednosti i mane

Da li je efikasnije trenirati samostalno ili u društvu?

Bilo da volite da vježbate sami ili sa prijateljima, oba pristupa imaju svoje vrline i mane. Ukoliko se držite samo jednog, moguće je da ćete propustiti sve one pozitivne aspekte koje nudi drugi, navodi Majk Donavanik, stručnjak za fitnes.

Majk je naveo prednosti i mane različitih pristupa vježbanju i istakao da bi kombinacijom sva tri režima mogli da ostvarite najbolje rezultate: 

Samostalno vježbanje 

Prednosti: Ovaj pristup omogućiće vam preko potreban mir i tišinu - moći ćete da oslušnete svoje tijelo i postignete unutrašnji balans. 

Mane: Vrlo je lako zaglaviti se u rutini, koja može negativno da utiče na rezultate vježbanja. Takođe, isključivo vi ste sebi motivacija i podrška, što nije uvijek najbolja opcija. 

Vježbanje sa prijateljem 

Prednosti: Prijatelj bi mogao da bude od velike pomoći ako su vam potrebni inspiracija i motivacija za vježbanje. Takođe, manje je vjerovatno da će vam trening biti monoton - veće su šanse da ćete ga uspješno sprovesti do kraja, tj. da nećete gubiti fokus. 

Mane: Ako vaš partner nije podjednako brz ili jak, učinićete sebi medveđu uslugu utiskom da dajete sve od sebe iako, zapravo, možete da postignete mnogo više. Ukoliko radite vježbe naizmjenično (princip “10 sklekova ti, 10 sklekova ja”), uvešćete time nepotrebne pauze u vježbanje, što će uticati negativno na vaš napor i sagorijevanje kalorija. 

Vježbanje u grupi 

Prednosti: Časovi su od izuzetne koristi ljudima kojima je teško da se samodisciplinuju jer nećete propustiti trening čak i ako vaš prijatelj nije mogao da dođe. 

Mane: Nažalost, ovim putem veoma je teško prilagoditi vježbe svojim željama i mogućnostima. Tačno je da, na primjer, instruktor može ispraviti vaše držanje, ali to ne znači da je trening prilagođen vašim potrebama. 

(superžena)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.