Da li i vi pretjerujete s vježbanjem?
Ilustracija

Obratite pažnju na sljedeće simptome

Da li i vi pretjerujete s vježbanjem?

U posljednjih 10-15 godina fitnes je stekao veliku popularnost ali, kao i sa ostalim stvarima u životu, moguće je pretjerati i sa vježbanjem…

Iako je cilj vježbanja sačuvati zdravlje i dobro raspoloženje i ostati u formi, definitivno nije prihvatljivo ići do ekstremnih granica. Malo se govori o zavisnosti od fitnesa, međutim, takvi slučajevi zaista postoje. Sistemska upala, prirustvo infekcija, pojačano lučenje kortizola, endokrina disfunkcija, razne povrede i zamor samo su neki od problema koji mogu da se jave. 

Ali, kako da znate da li ste zaista pretjerali? Obratite pažnju na sljedeće simptome – ukoliko ste primijetili neke od njih, moguće je da isuviše vježbate. 

- Kvalitet vašeg sna se pogoršava. Teže vam je da zaspite ili se budite iscrpljeni 

- Postajete razdražljivi. Lako vas je isprovocirati, anksiozni ste, emotivniji i depresivniji nego ranije 

- Smanjen vam je libido 

- Češće podliježete prehladama i više vremena vam treba da se oporavite 

- Jede vam se slatko i skoro uvijek ste gladni, naročito nakon vježbanja 

- Puni ste energije i osjećate se dobro isključivo nakon vježbanja. Ostatak dana je ravna linija 

- Obuzima vas osjećaj nelagodnosti kada pomislite na trening, ili ste počeli da ga izbjegavate. 

- Sve više razmišljate o treninzima, ako propustite trening osjećate neuspjeh i nelagodnost 

- Treninzi vam postaju prioritet, uvijek biste radije otišli da vježbate nego odgledali film, pročitali knjigu ili izašli na piće sa prijateljima 

Zapamtite, više ne mora nikako da bude bolje, pogotovo ne u svijetu fitnesa jer smo svi mi obični smrtnici a ne mašine. Ako ste pretjerali, napravite prvo pauzu od nedjelju dana, a zatim se vratite rutini, i to tako što ćete smanjiti dužinu i intenzitet vježbi. 

(superžena)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.