Kinezi napravili kišobran koji koristi vazduh kao zaštitu od padavina
Ilustracija

Kišobran budućnosti

Kinezi napravili kišobran koji koristi vazduh kao zaštitu od padavina

Grupa kineskih inženjera i dizjanera napravila je neobičan kišobran koji korisnika od padavina štiti ne razapetim platnom već vazduhom.

Grupa kineskih inženjera i dizjanera napravila je neobičan kišobran koji korisnika od padavina štiti ne razapetim platnom već vazduhom.
Gotovo je sa kišobranima koji se krive i lome na prvi nalet jačeg vetra, zaboravite na mokre kišobrane koji se cijede u vašoj torbi. Više nećete morati ni da pazite da ne izbijete oko nekom od prolaznika.

Stručnjaci aeronautike iz Nankinga i Pekinga kreirali su kišobran koji koristi vazduh kao zaštitu od padavina. Vrh kišobrana izduvava vazdušni štit koji ne samo da štiti od kiše, već i omogućava nesmetani pregled okoline.

Tim istraživača, koji je za svoj futuristički projekat prikupio 25.000 dolara preko onlajn platforme Kikstarter, realizovao je tri prototipa: mali model, dug 30 centimetara i težak 500 grama, sa autonomnom baterjom u trajanju od 15 minuta, "klasičan" model dug 50 centimetara i težak 800 grama sa 30-minutnom baterijom i veliki model sa rasklopivom ručkom do 80 centimetara dužine.

Kako prenosi Hafington post, sva tri modela su uspješno testirana, ali inženjeri namjeravaju da ih još poboljšaju prije nego što ih, za desetak mjeseci, ponude tržištu.

Svi oni koji žele da posmatraju nebo po kiši, a da pritom ostanu na suvom, moćiće već od decembra da kupe kišobran po cijeni od 80 do 100 eura, uz garanciju na 18 mjeseci, pišu Novosti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.