Otkrivena nova čestica
Ilustracija

CERN

Otkrivena nova čestica

Istraživači Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) objavili su novo otkriće. Riječ je novoj čestici, mezonu, koja bi mogla da pruži mnoštvo informacija o silama privlačenja unutar jezgra atoma.

Mezoni su nestabilne čestice, kratkog životnog vijeka, koji se sastoje od para kvark-antikvark, a na koje djeluje jaka interakacija, jedna od četiri fundamentalnih sila u fizici. 

“Ta sila je tako jaka da više doprinosi masi atoma nego sami kvarkovi. Mnogo je teže matematički opisati nego ostale tri sile”, objasnio je koautor studije Tom Geršon sa Univerziteta u Vorviku (Velika Britanija). 

Prema njegovim riječima jaku silu je moguće izračunati kompleksnom procedurom kvantne hromodinamike, nazvane Lattice GCD, koja zahtijeva primjenu superkompjutera.

"Dobijene rezultate potom treba provjeriti eksperimentalnim podacima, a nova čestica je u tom pogledu idealna", naveo je on.

Naime, čestica posjeduje težak šarm kvark koji pojednostavljuje proračun.  Česticu pod nazivom Ds3*(2860)\x02c9 je otkio tim detektora LHCb (Large Hadron Collider beauty) u CERN-u, najvećem centru za fiziku elementarnih čestica na svijetu, koji se nalazi nadomak Ženeve, u Švajcarskoj.

(CDM)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.