Mercedes G stigao kući nakon 890.000 pređenih kilometara
Njemac Gunter Holtorf završio svoje epsko putovanje širom svijeta

Putovanje trajalo 26 godina

Mercedes G stigao kući nakon 890.000 pređenih kilometara

Njemac Gunter Holtorf završio je svoje epsko putovanje širom svijeta koje je trajalo skoro 26 godina, koliko mu je trebalo da iza upravljača Mercedes-Benza 300GD koji je proizveden 1988. godine posjeti 215 država i pređe 890.000 kilometara.

Sve je počelo kada je Gunter odlučio da napusti svoj menadžerski posao u aviokompaniji Lufthansa i krene u avanturu sa plavom G-Klasom kojoj je dao nadimak Oto, prenosi Klix.

Prve godine putovanja proveo je putujući afričkim kontinentom, a nakon toga putovanje je nastavljeno u Južnoj Americi.

Nakon 200.000 pređenih kilometara, Gunther je 1998. godine stigao do Argentine.

Prije odlaska u Australiju G-Klasa je prošla pakao Centralne Amerike, nakon koje je na red došla Sjeverna Amerika, zaključno sa Aljaskom. Pored svih evropskih država koje je posjetio, Gunterov Mercedes vozio je i preko Bliskog istoka i dalje prema istoku, preko Turske, Avganistana, Kine i Sjeverne Koreje. Nakon Vijetnama i Kambodže, pouzdani Mercedes stigao je do svog posljednjeg odredišta: Brandenburške kapije u Berlinu.

Uz minimalan broj kvarova i ozbiljniju reparaciju karoserije koja je oštećena prilikom prevrtanja na Madagaskaru, G-Klasa je svih 890.000 kilometara prešla sa originalnim motorom. Automobil će biti izložen u Mercedesovom muzeju u Štutgartu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.