Pet zanimljivih činjenica o vremenu
Ilustracija

Saznajte

Pet zanimljivih činjenica o vremenu

Želite da se vrijeme konačno uspori, pa da bolje koristite svoje dane? Želja vam se možda upravo ostvaruje. Naime, naučnici su dokazali da se vrijeme na Zemlji usporava i da će za 200 miliona godina dan ovde trajati oko 25 sati.

Pročitajte još neke zanimljivosti o vremenu:

Najtačniji sat na svijetu

Naučnici mjere vrijeme atomskim časovnicima. Najtačniji sat trenutno se nalazi u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju u Koloradu (SAD) i na osnovu vibracija atoma cezijuma mjeri vrijeme.
Čak i za 300 miliona godina, on neće gubiti ni jedan sekund.

Gravitaciona dilatacija vremena

Gravitacija utiče na tok vremena. Testovi Ajnštajnove teorije relativiteta pokazuju da to je posmatrač bliže izvoru gravitacije, kao što je Zemlja, vrijeme sporije protiče.
Sinhronizovanje atomskih časovnika na različitim nadmorskim visinama pokazuje, zapravo, različito vrijeme.

Zemlja prije vremena

Vrijeme, onakvo kako ga danas doživljavamo, nije uvijek postojalo.

Prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, između ostalog, vrijeme počinje Velikim praskom pre oko 13,7 milijardi godina.

Pošto su vrijeme i prostor povezani, nije moguće imati vrijeme bez kretanja. Veliki prasak tako je pokrenuo materiju iz jedne sićušne tačke.
Zamislite to ovako: baš kao što ne možete otići sjevernije od Sjevernog pola, ne možete mjeriti vrijeme prije Velikog praska.

Život u prošlosti

Prema neurologu Dejvidu Iglmanu, svako od nas živi oko 80 milisekundi u prošlosti. Naime, ljudski mozak ne doživljava trenutne događaje do djelića sekunde nakon što se dese.
Tako se naš um sinhronizuje sa svijetom.

Veliko usporavanje

Vrijeme na Zemlji se usporava. Zbog gravitacionog djelovanja Mjeseca, sunčev dan se produžava za oko dvije milisekunde svakog vijeka, pošto se Zemljina rotacija usporava.
Za oko 200 miliona godina, dan će trajati 25 sati.

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.