OPET IM DOSADNO: Japanci prave lift do svemira!
Ilustracija

Džinovski obeliks

OPET IM DOSADNO: Japanci prave lift do svemira!

Naučnici bi, u ne tako dalekoj budućnosti, u svemir mogli da putuju liftom. Japanska građevinska kompanije “Obayashi Corporation“ je najavila da će do 2050. godine napraviti lift koji će ići do svemira.

Kompanija je nedavno izjavila da ima kapacitete da napravi džinovski obeliks. Lift će putovati u svemir na 96.000 kilomatara od zemlje, a za prevoz putnika i robe će se koristiti robotizovane automobile koji su slični modernim brzim vozovima koji su uveliko koriste širom Evrope i Azije.

Nekoliko timova iz Japana već radi na ovom projektu. Tim sa Kanagava univerziteta radi na robotizovanim automobilima za koje je najveći izazov da se naprave efikasne kočnice.

Ukoliko projekat bude uspješan, drastično bi smanjio troškove putovanja u svemir. Primjera radi, prevoz jednog kilograma robe NASA-u košta oko 22.000 dolara.

Ipak, većina naučnika ne vjeruje da bi samo jedna kompanija mogla da izvede ovaj poduhvat, pa se velikom dozom optimizma očekuju da ovaj poduhvat uskoro postane međunarodni projekat.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.