Do 2019. u svijetu 100 miliona automobila
Svjetsko tržište automobila će godišnje rasti 3,5 odsto

Rast u prodaji automobila na globalnom nivou

Do 2019. u svijetu 100 miliona automobila

Svjetsko tržište automobila će godišnje rasti 3,5 odsto i do 2019. ono će preći granicu od 100 miliona prodatih vozila.

Uprkos nestabilnosti na pojedinim velikim tržištima zemalja u usponu,  očekuje se da će 2014. biti rekordna godina u pogledu broja prodatih novih automobila u svijetu sa rastom od 3,2 odsto na 85 miliona automobila, navodi se u studiji objavljenoj u glasniku Observatoar Setelem.   

Najviši rast u prodaji tokom ove godine očekuje se u Kini od 8,8 odsto, dok će u Evropi on dostići 6,4 odsto, prenosi Rojters.

U 2015. očekuje se da će u rast u prodaji automobila na globalnom nivou porasti za 3,6 odsto, a u Evropi 3,1 odsto.

"S obzirom na prezasićenost tržišta u zemljama u razvoju, dinamika prodaje do 2020. biće slaba, sa prosječenim godišnjim rastom od dva odsto u Evropi i SAD-u", navodi se u studiji.

"U zemljama u usponu doći će do umjerenijeg rasta nego što je to bio slučaj poslednjih godina. U Kini prosječan godišnji rast u prodaji automobila do 2020. iznosiće pet odsto a u Brazili šest odsto", dodaje se u analizi francuskog glasnika.

U Kini, najvećem tržištu automobila od 2009, biće prodato 29 miliona automobila do 2020.

 

(Nezavisne)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.