Robot Peper dobar prijatelj usamljenima
Tvorci "ljubaznog Pepera" su naravno Japanci

Vrijedan oko dvije hiljade dolara

Robot Peper dobar prijatelj usamljenima

Japanci od danas mogu da kupe robota - prijatelja po imenu "Peper" /Pepper/, on poznaje 4.500 riječi, održava konverzaciju i reaguje na ljudsko raspoloženje!

Robot može da ispunjava jednostavne naredbe i pomaže u kući.

Tvorci "ljubaznog Pepera" sigurni su da će on biti tražen među starijim kupcima i da će biti dobar prijatelj usamljenima.

Robot "Peper" košta oko dvije hiljade dolara.

Robotistika je u velikom zamahu u Japanu, tako je Osaka univerzitet  napravio  robota - djevojčicu  "Džeminoid F", koja govori i pjeva.

Njeno lice opremljeno je  sa 12 motornih pogona koji rade pod pritiskom vazduha i dozvoljavaju joj  da oponaša 65 izraza ljudskog lica, prenosi Srna.

Robot - djevojčica može da se smije, pomjera obrve,  pokreće usta i pjeva,  reprodukuje glasove drugih ljudi...

Dizajneri  robota smatraju da nije daleko dan kada će roboti prestati da se razlikuju od ljudi.

Japanski kibernetičari  uspjeli su da robotima daju identitet - da se osjete kao roboti!

Taj robot ne samo kopira pokrete, već i stvara efekat paralelne realnosti.

Upravljajući androidom čovjek počinje da se osjeća kao neko ko posjeduje tuđi, u ovom slučaju, vještački intelekt.

Pomoću specijalnog kostima čovjek može da upravlja tijelom androida.

Inženjeri japanskog Instituta za humanoidne robote naučili su prehodno robota "Vabijan-2" da hoda kao čovjek.

Koljena običnih robota androida prave neprirodne pokrete i nimalo ne liče na čovjeka.

Japanski inženjeri odlučili su da "razmrdaju" donje ekstremitete robota, pa je "Vabijan-2" usavršen pokretnijom karlicom i kukovima.

Naučnici Tokijskog tehnološkog institua su napravili robota plivača. On je dva puta manji od čoveka, ali ima iste proporcije. Robot može da pliva u svim stilovima. Njegove pokrete regulišu 20 elektromotora, 12 upravljaju rukama. Rad robota koordiniše kompjuter.

Sposobnosti mašine, zasad, kako javlja Srna,  ne pretenduju na olimpijski rekord, ali naučnici se nadaju da će analiza pokreta pomoći sportistima da usavršavaju tehniku plivanja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.