Koliko košta LaFerrari na
LaFerrari

Rasprodato 499 planiranih primjeraka

Koliko košta LaFerrari na "slobodnom tržištu"?

Iako je Ferrarijev najnoviji top model zvanično rasprodat, to ne znači da se ovaj automobil ne može nabaviti na "slobodnom tržištu". Doduše, kupac će za njega morati da izdvoji znatno veću sumu novca, ali bar neće biti neophodno da u svom posjedu već ima 5 Ferrarijevih automobila.

Sa poslovne strane, Ferrari je sa modelom LaFerrari napravio pun pogodak. Svih 499 planiranih primjeraka odavno je rasprodato po cijeni od oko 1,3 miliona evra, pa u ovoj kompaniji mogu da zadovoljno trljaju ruke.,piše b92.net.

Međutim, brojni imućni kupci koji su željeli da u svojoj garaži imaju ovaj model, ostali su bez mogućnosti da ga nabave. 

Naime, da bi neko postao jedan od 499 povlašćenih vlasnika Ferrarija LaFerrari bilo je potrebno da zadovolji nekoliko uslova. Pored tražene sume novca, bilo je neophodno da dokaže svoju posvećenost brendu, odnosno da u svojoj garaži već ima pet automobila ove italijanske marke. 

S obzirom na ograničen broj primjeraka, sve aplikacije za kupovinu lično je odobravao sada već bivši direktor Ferrarija, Luka di Montecemolo.

Ipak, tržište ima svoje zakone ponude i potražnje, pa se LaFerrari i dalje može nabaviti, ali kod preprodavaca. 

Recimo, primjerak koji se nudi na prodaju u Dubaiju košta 2,6 miliona eura, što je duplo više od regularne cijene. Kako tvrdi prodavac, za te pare dobija se crni LaFerrari koji je "u savršenom stanju, spolja i unutra" i koji do sada nije vožen. 

Kupac naravno neće moći da bira boju, ali neći morati ni da čeka na isporuku, kao što je to slučaj kada se vozilo naručuje od Ferrarija. 

Međutim, ljubitelji Ferrarija uskoro bi mogli na lakši način da dođu do svog primjerka omiljene automobilske marke. 

Dok je Luka di Montecemolo, koji uskoro napušta Ferrari, smatrao da ta marka treba da zadrži ekskluzivitet, zbog čega je ograničio godišnju proizvodnju na 7.000 automobila, novi šef kompanije, Serđo Markione već je najavio da će povećati broj proizvedenih vozila na godišnjem nivou.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.