Ozonski omotač pokazuje prve znakove oporavka
Ilustracija

Izvještaj UN-a

Ozonski omotač pokazuje prve znakove oporavka

Ozonski omotač pokazuje prve znakove oporavka nakon godina trošenja, pokazao je UN-ov izvještaj objavljen u srijedu, prenosi Rojters.

Prema stručnjacima, za dobre vijesti možemo zahvaliti globalnoj akciji, to jest Protokolu iz Montreala iz 1987. godine kojim je zabranjena upotreba hemikalija koji štete ozonskom omotaču. Ozon nas štiti od Sunčevih zraka koje izazivaju rak, a UN-ov Ekološki program (UNEP) ističe da će protokol do 2030. godine spriječiti 2 miliona slučajeva raka kože na godinu.

U izvještaju se takođe navodi da je rupa u sloju iznad Antarktika prestala rasti svake godine, iako će proći oko deset godina prije nego što se počne smanjivati.

- Međunarodna akcija oko ozonskog sloja je velika ekološka priča o uspjehu... Ovo bi nas trebalo podstaći da pokažemo istu razinu hitnosti i jedinstva da se pozabavimo još većim izazovom klimatskih promjena - rekao je glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud.

 

(vecernji.hr)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.