''Božja čestica'' bi mogla da uništi svijet
Hokingova izjava uznemirila je naučnike

Smatra slavni profesor Stiven Hoking

''Božja čestica'' bi mogla da uništi svijet

"Na vrlo visokim nivoima energije Higsov bozon mogao bi da uzrokuje naglu propast prostora i vremena, a mi ne bismo ni primijetili da se to događa," smatra slavni profesor Stiven Hoking.

Hokingova izjava uznemirila je naučnike, prenosi Dejli Mejl, ali za sada vjerovatnoća za takvu katastrofu vrlo je mala jer još nije napravljen dovoljno veliki akcelerator (LHC), piše B92.

Higsov bozon otkriven je 2012. godine u švajcarskom CERN-u.

"Božja čestica", koja daje oblik i dimenzije svemu što postoji, mogla bi da pruzrokuje "katastrofalni raspad vakuuma", kada bi naučnici uspjeli da je podvrgnu ekstremnim uslovima.

Hoking je o Higsovom bozonu ovog puta pisao u predgovoru svoje nove knjige "Starmus", koja je kolekcija predavanja naučnika, astronoma i laika, među kojima su i Nil Armstrong, Baz Oldrin, gitarista grupe Kvin Brajan Mej...

"Higsov bozon ima tu zabrinjavajuću osobinu, mogao bi da postane meganestabilan na energijama iznad 100 milijardi giga-elektron-volta (GeV). Ovo bi moglo da znači da bi svemir mogao da doživi potpuni raspad vakuuma, dok bi se mjehur pravog vakuuma kretao brzinom svjetlosti. To bi moglo da se desi svakog trenutka, a mi ne bismo ni znali za to" napisao je profesor Hoking u svojoj knjizi.

Hoking je sarkastično nastavio da Akcelerator čestica koji bi mogao da dostigne 100mlrd GeV morao bi da bude veći od Zemlje, a čini se da njegovo finansiranje u ovom ekonomskom trenutku nije vjerovatno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.