5 najefikasnijih vježbi za trbušnjake
Ilustracija

Isklesan stomak

5 najefikasnijih vježbi za trbušnjake

Sa ovih 5 vježbi itekako možete izgraditi trbušnjake...

Od vježbi za koje je utvrđeno da proizvode najveći stepen naboja, možemo izdvojiti sljedećih pet:

1. Tursko ustajanje

Ova vježba pomalo čudnog naziva definitivno zahtijeva dobru koordinaciju, a osim što je odlična za stomačne mišiće, u njenom izvođenju učestvuje i ostatak tijela. Izvodi se sa bučicom ili girjom, a da vas ne bi zbunili sa objašnjavanjem kako se izvodi, pogledajte video klip ispod.

2. Podizanje nogu

Zakačen za vratilo ili šipku za zgib, vježbač je primoran da aktivira sve stomačne mišiće kako bi održao smirenost tijela, a podizanjem nogu poseban posao rade donji trbušnjaci.

3. Testera

Zanimljiva vježba koju vjerovatno niste nikada probali. To je u suštini otežana verzija plenka, koji je inače sjajna vježba za čvrstinu cijelog jezgra. Zamisao je da se iz pozicije plenka tijelo povlači gore-dolje.

4. Zgib

Podizanje na vratilu definitivno nije vježba kojom primarno želite da pogodite stomačne mišiće, ali upravo je zgib na vratilu popularno nazvan "chin up", dakle na način da je u najvišoj tački brada podignuta iznad vratila, jedna od najboljih vježbi za stomak. Kakva čvrstoća i kakav udio čvrsto stegnuta cijelo jezgra ima prilikom izvođenja ove vježbe, provjerite i sami.

5. Kotrljanje točka

Popularno nazvan "zli točak", već pri prvom pokušaju izvođenja vježbe jasno će vam pokazati zbog čega ga zovu "zlim". Toliko djeluje jednostavno, a toliko je zapravo teško pravilno izvesti nekoliko ponavljanja ove zanimljive vježbe. Ponovo, elektromigraf je pokazao da su ovdje trbušni mišići pod ogromnim naporom.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.