Zemlja od danas živi na kredit
Ilustracija

Ušli smo u ekološki minus

Zemlja od danas živi na kredit

Od danas, 19. avgusta, čovječanstvo živi na kredit, jer je ušlo u ekološki minus.

Naime, svjetsko stanovništvo je potrošilo sve prirodne resurse koje Zemlja može da obnovi u razmaku od godinu dana.

Ove godine smo u "crveno" ušli jedan dan ranije nego 2013, i čak mjesec i po dana ranije nego 2000, upozorio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), pozivajući planetu da ekološku tranziciju upiše u svoju agendu, prenosi Tanjug.

"Earth Overshoot Day" je datum u godini kada je čovječanstvo potrošilo više prirodnih resursa nego što Zemlja može da obnovi u istom tom periodu. Ovaj fatalni datum pada svake godine sve ranije, a prag je prvi put pređen 19. decembra 1987. kao posljedica ekonomskog i demografskog rasta početkom 1970-ih.

Danas, 86 odsto svjetskog stanovništa živi u zemljama koje traže više od prirode nego što ona može da im obezbijedi.

Prema WWF, bila bi potrebna jedna i po planeta da bi se proizveli neophodni obnovljivi ekološki resursi kako bi se zadovoljile potrebe čovječanstva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.