Vježbanjem protiv depresije
Ilustracija

Budite u formi

Vježbanjem protiv depresije

Bolja tjelesna forma povezana je sa manjim rizikom za pojavu simptoma depresije, objavili su istraživači Univerziteta Sjeverni Teksas.

Istraživači vjeruju da je ovakve nalaze moguće objasniti posljedicama povećanja samopouzdanja i uticajem hormona povezanih s vježbom, piše portal Pliva.

Pojedine ranije studije su utvrdile vezu proteina i hormona čija prisutnost raste poslije vježbe s manjim rizikom za depresiju.

Novi nalazi se zasnivaju na podacima prikupljenima od oko 400 tinejdžerki, a istraživači vjeruju da je uočena veza prisutna kod oba pola.

Prema njihovim riječima, dobra tjelesna forma je bila povezana s manjim rizikom za simptome depresije i kod djevojčica s ranijom dijagnozom depresije.

Takođe, dobra tjelesna forma je povezana s manjim rizikom za gojaznost, bolesti srca i boljim uspjehom u školi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.