Voda tokom treninga – koje količine su dovoljne?
Ilustracija

Pravilna hidratacija

Voda tokom treninga – koje količine su dovoljne?

Pravilna hidracija neizmerno je bitna za svako živo biće pa tako i ljudski organizam koji je sastavljen od 70% vode. Koliko vam je vode potrebno tokom intenzivnijih treninga?

Voda u organizmu održava život stanica i pravilan rad organa, a njen nedostatak u početku se manifestuje prvim simptomima kao što su osjećaj žeđi, vrtoglavice, iscrpljenosti, glavobolje, manjkom koncentracije i kasnijim, kada je već ugroženo zdravlje, kao što su groznica, toplotni udar, malaksalost, otečen jezik, nesvjestica pa i smrt. Ne smijemo zaboraviti kako je dehidratacija već nastupila kada smo žedni –treba piti da do žeđi ne dođe.
U normalnim uslovima, ljudskom organizmu potrebno je dnevno dva litra tečnosti. Tečnosti, kao što su nezaslađeni čajevi, voda i mineralna voda ili supe. Ako uzmemo u obzir kako konzumacijom nutricionistički bogatim namirnicama unosimo i 20-30% tečnosti, onda možemo reći, kako smo dovoljno napojeni.
Ukoliko se nalazimo u toplijem dijelu godine kada su temperature veće i jače se znojimo, količina unesene tečnosti mora biti još veća. Ne smijemo da zaboravimo ljeti uz običnu vodu da konzumiramo i namirnice bogate mineralima, ali i manje količine soli koja će izlučene (naročito znojenjem) minerale zadržati u organizmu. Ovo je najbolje postići uz svježe povrće, ribu, bijelo pileće i ćureće meso, ali prvenstveno povrćne, mesne i riblje supe koje nikako ne smijemo presoliti i na taj način opterećivati bubrege.
Posebna priča su sportisti, koji su izloženi povećanim naporima, naročito ukoliko treniraju (ili se takmiče) na većim temperaturama. Sportisti ljeti mogu da izgube i do 4 kg oznojivši se na terenu ili u teretani. I dok su nekad priče o izbjegavanju tečnosti za vrijeme treninga bile zlatno pravilo, danas se to promijenilo. Ljekari savjetuju obavezno uzimanje vode ili izotoničnih napitaka za vrijeme treninga, u malim gutljajima u više navrata.

Za svakih pola kilograma izgubljenih tokom treninga potrebno je popiti 2 čaše, odnosno 4 dcl vode kako bismo nadoknadili izgubljenu tečnost. Koliko smo hidrirani najbolje možemo da procijenimo po boji urina. Ukoliko je urin tamnožute boje, nedostaje nam tečnosti, a ukoliko je blijedožute do prozirne, naše su potrebe zadovoljene.
U početku, kad započnemo pojačano da pijemo, češće ćemo odlaziti u toalet dok se organizam ne navikne na veće količine tečnosti, a kasnije svaka 2-4 sata, što će ujedno značiti da nam vode ne nedostaje. Dva sata prije treninga potrebno je popiti 2 čaše vode, a pet minuta prije treninga još jednu čašu od 2-2,5 dcl. Za vrijeme treninga svakih dvadesetak minuta pijte 2,5-3 dcl tečnosti. Ukoliko brojite potrošene kalorije, pomoći će vam informacija o preporuci ljekara da na svakih 1000 potrošenih kalorija nadoknadite litar vode.

AMBALAŽA
Iako je voda jedan od najzdravijih izbora za piće, ambalaža u kojoj se nalazi vrlo često nije. Svaka plastična bočica na sebi mora sadržavati oznaku koja označava od kakvih je spojeva sastavljena. S obzirom da je većina boca sastavljena od „loših“ plastika,spomenućemo one dobre – PP i HDP (HDPE).

Posebnu pažnju obratite na plastične boce koje imaju oznaku PC (ili su bez oznake) jer se od njih najčešće proizvode boce namenjene sportistima (i djeci). Bočice od mineralne ili obične vode, ledenih čajeva ili sokova štetne su jer osim što višekratnim punjenjem pojačavaju ispuštanje štetnih materija koji uzrokuju karcinome, djeluju na rad hormona i neplodnost, sakupljaju na sebi povećan broj bakterija pa mogu uzrokovati bakterijske infekcije. Dakle, ne koristite za vrijeme treninga uvijek istu plastičnu bocu ukoliko već kupujete vodu u njoj, a ukoliko je točite kod kuće nabavite boce napravljene od plastike bez bisfenola A i drugih štetnih sastojaka, ali i praktične za redovno održavanje.

KVALITET VODE
Poslednje na šta je potrebno obratiti pažnju, kvalitet je vode koju pijemo. Ljeti zbog suša voda bude jače hlorisana do te mjere da je neprozirna. Izbjegavajte da pijete ovakvu vodu – naročito ukoliko je zbog nadoknade morate uzimati u većim količinama. Odlučite se radije za flaširanu vodu u staklenoj ambalaži, čaj ili izotonični napitak koji neće štetno djelovati na organizam.
I ne zaboravite na najvažnije pravilo – kad osjetite žeđ već ste dehidrirali, pijte vodu na vrijeme!

Izvor: www.life-power.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.