Kako u Kini kažnjavaju one koji zasljepljuju farovima?
ilustracija

Drastične kazne

Kako u Kini kažnjavaju one koji zasljepljuju farovima?

Koliko puta ste se tokom noćne vožnje iznervirali zbog vozača koji ne isključuju duga svijetla dok vam dolaze u susret? U takvim trenutcima jedino vam preostaje da im signalizirate "blicanjem". Međutim, ni to ne daje uvijek željeni rezultat ili vozač iz suprotnog smjera reaguje sa zakašnjenjem.

Policija u kineskom gradu Šenžen najavila je na svom nalogu na društvenoj mreži Weibo drastične kazne za one koji zasljepljuju druge vozače dugim svjetlima,prenosi B92.
Po principu "oko za oko...", vozači koji budu uhvaćeni u ovom prekršaju biće prinuđeni da sjede ispred policijskog vozila i pet minuta gledaju direktno u njegova duga svijetla. Pored toga, prekršioci će morati da plate i novčanu kaznu u visini od 300 juana (36 evra). 
Mada je na sajtu postavljena fotografija na kojoj se vidi kako se kazna sprovodi u praksi, nijesmo sigurno da li ova mjera predstavlja samo prijetnju policije ili će se zaista primjenjivati, s obzirom na posledice po zdravlje koje može izazvati. 
Wall Street Journal, koji je objavio ovu vijest na svom blogu Chinarealtime, prenosi da se komentari posjetilaca sajta kreću od nevjerice i tvrdnji da kazna nema zakonsku osnovu, do otvorenog podržavanja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.