Ovaj automobil će juriti 467km/h!
Najbrži serijski drumski automobil na svijetu

Henesi "venom F5"

Ovaj automobil će juriti 467km/h!

Henesi je pre nekoliko mjeseci postavio nezvanični rekord za najbrži drumski automobil na svijetu, međutim, tjuning firma iz Teksasa više ne želi da bude u sjenci moćnog Bugatija pa je za novi "venom F5", koji stiže 2016 najavila nevjerovatne brojke. Sa 1.400KS i maksimalnom brzinom od 467km/h, Henesi ovaj put ozbiljno prijeti "vejronu".

Ukoliko postigne željenu brzinu od 467km/h, "henesi venom F5" će i zvanično oboriti rekord "bugati vejrona" za 32km/h i sa ponosom ponijeti titulu najbržeg serijskog drumskog automobila na svijetu.

Naziv "F5" je potekao od Fudžita skale jačine tornada, a novi automobil će biti kako moćniji tako i aerodinamičniji u odnosu na svog prethodnika.

Za pokretanje ove zveri će biti zadužen 7.0-litarski V8 sa dva turbo punjača, unapređenim sistemom goriva i poboljšanim kapacitetom hlađenja. Henesi i dalje ne zna tačnu snagu "F5"-ice, međutim, u zvaničnom saopštenju se navodi da bi ona mogla da bude i veća od 1.400KS.

Šasija preuzeta sa "lotus elise" će držati karbonsko tijelo koje će imati otpor vazduha manji od 0.4, dok će ukupna težina iznositi nešto više od 1.244kg.

"Veoma smo uzbuđeni zbog novom poglavlja priče o "venomu" koje donosi novi dizajn sa moćnom i jedinstvenom porukom, ali i aerodinamiku koja će osigurati bolje performanse.", rekao je predsjednik i osnivač kompanije Džon Henesi.

Zvanična premijera i dalje nije zakazana, ali se vjeruje da će prve isporuke automobila, koji će se proizvesti u barem 30 primjeraka, početi pred kraj 2016. godine, dok će cijena biti veća od 900.000 evra.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.