Mercedes ne uvodi sankcije Rusiji
ilustracija

Sankcije samo usporavaju rast

Mercedes ne uvodi sankcije Rusiji

Njemačka automobilska industrija neće uvoditi sankcije Rusiji, rekao je direktor "Mercedesa" Diter Zece, koji ne veruje da bi to dalo određene rezultate, već da bi sankcije samo usporile rast koji je svima potreban.

Samo "Mercedes" je u prvih šest mjeseci povećao prodaju na ruskom tržištu za 40 odsto, a ukupna investicija većih njemačkih fabrika u Rusiji prelazi 10 milijardi eura u poslednjih pet godina, prenosi RTS.

Procjene govore da bi, ukoliko trgovina sa Rusijom stane, oko pola miliona Njemaca ostalo bez posla.

Zece je na prezentaciji nove cjelokupne game dostavnih vozila iznio podatke da su Rusija i Južna Amerika jedine zemlje gde se prodaja može širiti, kao i Kina, ali u kojoj da bi se prodao proizvod morate imati zajedničku investiciju sa domaćim partnerom.

Prema njegovim riječima, rast ruskog tržišta u segmentu komercijalnih vozila je i rast evropskog tržišta.

- Sa argentinskom vladom postigli smo sporazum da otvorimo fabriku sa 1.500 zaposlenih, ali tražimo da naš automobil ima status domaćeg vozila i da na njegovo sklapanje ne plaćamo carinu i porez. Argentina će nam izaći u susret jer će to smanjiti nezaposlenost - rekao je Zece za RTS.

Vilem Benzesen iz Korporacije "Dajmler" takođe smatra da je najbolji način saradnje – razmjena.

- Nama je potreban gas za proizvodnju, a Rusima gotovi proizvodi. U međuvremenu smo ipak otvorili fabriku u Rusiji zbog poreza i carine. Naš proizvod je 30 odsto jeftniji, a zaposlili smo za pocetak 600 radnika - rekao jeBenzesen. (RTS, B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.