Stiže Wi-Fi kontracepcija! (VIDEO)
Ilustracija

Zbogom kondomi

Stiže Wi-Fi kontracepcija! (VIDEO)

Do 2018. godine na tržište će stići zaštita od neželjene trudnoće koja će se bežičnom internet vezom dozirati na daljinu! Naime, Fondacija Melinde i Bila Gejtsa sponzoriše razvoj inovativne “pametne kapsule”, koja bi ženu štitila od začeća čitavih 16 godina.

Umjesto da žene svaki dan uzimaju po jednu pilulu, novi sistem svakodnevno u krv otpuštao tačno određenu dozu hormona, a ljekari bi djelovanje nadzirali preko bežičnih signala, po potrebi mijenjali dozu ili potpuno prekidali otpuštanje hormona.

Čitav postupak bi se odvijao pomoću kompjuterskog mikročipa koji bi bio povezan s jednostavnim sistemom kontrole. Pritiskom na dugme počinjalo bi korišćenje kontracepcije, a kada žena odluči da zatrudni, s kontracepcijom bi se prekidalo.

Ta vrsta kontracepcije bi radila gotovo polovinu reproduktivnog razdoblja ženetokom kog bi odgovorni ljekar mogao na jednostavan način da nadzire nivo hormona i savjetuje pacijentkinje. One bi zapravo u tijelu nosile “spravu” veličine 20 x 20 x 7 milimetara.

Kliničko testiranje “zaštite od trudnoće na daljinu” počeće iduće godine, a na tržištu bi ovaj oblik preventive trebalo da se pojavi do 2018 godine. Na sličan način bi se u budućnosti liječile i mnoge druge bolesti tako što bi se u određenim vremenskim intervalima u cirkulaciju otpuštale određene doze lijekova.

No, do tada naučnici moraju da odgovore na još niz pitanja. Tako je, među ostalim, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na moguće ozbiljne sigurnosne probleme koje donosi nova zdravstvena industrija.

(Telegraf)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.