Palma osuđen jer je homoseksualce nazvao bolesnicima
Dragan Marković Palma

(VIDEO)

Palma osuđen jer je homoseksualce nazvao bolesnicima

Apelacioni sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kriv za diskriminaciju LGBT populacije, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

GSA navodi da je Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i donio pravosnažnu presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Markovića, koji je "izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije". 

Apelacioni sud je zabranio Markoviću da ponovo diskriminiše i naložio mu da plati sudske troškove GSA od oko 57.000 dinara, u roku od 15 dana od prijema presude.

GSA je pozdravila odluku Apelacionog suda i izrazila zadovoljstvo što je usvojena njena žalba u sudskom postupku koji traje od 2011. godine.

Poslanici Bundestaga poručili u Beogradu da ne odustaju od poznatih uslova

 Odlukom Apelacionog suda se, smatraju u GSA, u značajnoj mjeri vraća povjerenje i LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem jer, kako se tvrdi, Marković "godinama važi za jednog od najhomofobičnijih u Srbiji koji je više puta u javnom i medijskom prostoru upotrebljavao govor mržnje prema LGBT populaciji bez ikakvih sankcija".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se između ostalog navodi da Marković, "kao ugledna politička ličnost i predsjednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje, ali i obavezu da u javnim nastupima ne propagira diskriminaciju".

"Posebna je obaveza političara, samim tim i tuženog, da promoviše vrijednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda, a saopšteno je iz GSA.

Pravna služba GSA je protiv Markovića, 2011. godine, podnijela tužbu jer je lider JS 15. avgusta 2011. godine rekao da je "stav Jedinstvene Srbije i njegov lični stav da su protiv svakog skupa gdje homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno". 

Prvi osnovni sud je, dodaje se, u novembru te godine usvojio tužbu GSA i donio prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije. 

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2012. ukinuo prvostepenu presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika zbog povrede odredbi parničnog postupka i vratio postupak na ponovno suđenje. 

 Ponovljeno suđenje je u Prvom osnovnom sudu počelo je u februaru 2013. a nakon jednog odloženog i dva održana ročišta, sud je donio prvostepenu presudu kojom se tužba GSA odbacuje kao neosnovana, a na koju je Alijansa uložila žalbu Apelacionom sudu.

 

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.