Sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2014. godini u vrijednosti od 250 000 eura
Ilustracija

Ministarstvo nauke raspisalo Konkurs

Sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2014. godini u vrijednosti od 250 000 eura

Ministarstvo nauke raspisalo je danas, u ponedjeljak, 7.jula 2014, Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2014. godini, kojim se naučnoistraživačkoj zajednici Crne Gore do kraja ove godine stavlja na raspolaganje 250.000 eura.

Sa tim u vezi Ministarstvo nauke će u narednom periodu stimulisati: Sa 30 000 eura - Učešće u HORIZONTU 2020, najvećem do sada okvirnom programu EU, gdje postoji izuzetan interes države da maksimalno stimuliše naučnoistraživačku zajednicu da krene u realizaciju kvalitetnih naučno-istraživačkih projekata, koji bi bili finansirani iz ovog EU programa. Takođe, Ministarstvo nauke će iznosom od 50 000 eura stimulisati i učešće u EUREKA programu, nesumnjivo najznačajnijem evropskom projektu koji se bavi povezivanjem nauke i biznisa. Eureka omogućava privredni razvoj kroz podršku kompanijama, istraživačkim centrima i univerzitetima za razvoj inovativnih proizvoda, procesa i servisa, koji uz tehnološke inovacije doprinose jačanju produktivnosti nacionalne ekonomije. Pored ovoga, Konkursom za sufinansiranje NID za 2014. godinu biće stimulisani DOKTORANTI, koji će u ukupnom iznosu od 60 000 eura imati mogućnost da dobiju novac za prijavu, ocjenu i odbranu doktorske disertacije, zatim učešće na NAUČNIM KONGRESIMA, u vrijednosti od 40 000 eura, stimulisanje AUTORA PATENATA I INOVATIVNIH RJEŠENJA u iznosu od 20 000 eura, i stimulisanje PROMOCIJE NAUKE I ISTRAŽIVANJA U DRUŠTVU CRNE GORE, iznosom od 50 000 eura.

Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti, predstavlja jedan od ključnih mehanizama za podršku naučno-istraživačke zajednice, upravo u onim segmentima, gdje je procijenjeno da je naučnicima i istraživačima iz Crne Gore, na osnovu predhodnih iskustava, pomoć najviše potrebna, i gdje imaju problema da do novca dođu putem drugih fondova.

Ministarstvo nauke očekuje izuzetno interesovanje za ovaj Konkurs, imajući u vidu činjenicu da je naučno-istraživačka zajednica predhodne godine, zbog nedostatka sredstava, bila uskraćena za ovu vrstu podrške.

Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2014. godini otvoren je do kraja godine, odnosno do utroška planiranih sredstava.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.