Poslije Mjeseca, Zec od žada ide na Mars
Poslije Mjeseca, Zec od žada ide na Mars

Kineski istražitelji

Poslije Mjeseca, Zec od žada ide na Mars

Izumitelj kineskog mjesečevog rovera poznatog kao Zec od žada izrazio je nadu da će uskoro napraviti verziju tog modula za istraživanje Marsa, javlja danas kineska agencija Sinhua, prenosi B92.

"Nadam se da će do moje penzije kineski narod moći da istražuje Mars. Trebalo bi da napravimo poboljšanu verziju Zeca od žada za crvenu planetu", izjavio je naučnik Djia Jang.

Mjesečev rover, koji jedno vreme nije davao "znake života" zbog mehaničkog problema krajem godine, proradio je ponovo u februaru. Početkom januara je saopšteno da je rover naišao na mehanički problem izazvan "složenim okruženjem na površini Mjeseca".

Rover se 15. decembra 2013. godine odvojio od letjelice sa kojom je spušten na površinu Mjeseca i počeo tromesečno istraživanje okoline.

Rover ima šest točkova, težak je 140 kilograma i može da se penje uzbrdicom do 30 stepeni i da se kreće 200 metara na sat. Ova misija je važna etapa u ambicioznom svemirskom programu Kine, koja planira da do 2025. godine pošalje čovjeka na Mjesec i postane prva azijska zemlja koja je to učinila.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.