Lake vježbe za trbušnjake
Ilustracija

Za snažne trbušnjake

Lake vježbe za trbušnjake

Ako budete izvodili ove jednostavne vježbe za stomak nekoliko puta nedeljno, stimulisaćete abdominalne mišiće toliko da vam trup ostane snažan.

Ali, pripazite: vjerovatno nećete ostvariti rezultate kojima težite ukoliko ove jednostavne vježbe ne sjedinite sa zdravom ishranom i redovnim kardiovaskularnim režimom. Kod svake od ovih jednostavnih vježbi za abdomen uvucite stomak jer ćete tako aktivirati transversus abdominis, to jest mišić koji uvijek treba pokrenuti prije ostalih mišića trupa.

PREGIB TRUPA (U NARODU POZNATIJI KAO TRBUŠNJACI)

Lezite leđima na pod. Duboko udahnite i stegnite stomak. Gledajte u plafon i podignite gornji dio tijela sa poda dok ne dođete do ugla od 45 stepeni u odnosu na pod. Nemojte izvlačiti vrat, jer to može dovesti do lošeg držanja glave, bolova u vratu, a u najgorem slučaju i do migrenoznih glavobolja. Ostanite u tom položaju 2 do 3 sekunde, a zatim se polagano vratite u početni položaj. Uradite vježbu tri puta s 10 do 15 ponavljanja.

SAVIJANJE NA STRANU U STOJEĆEM POLOŽAJU

Uspravite se i stegnite stomak. Noge neka vam budu ravne, ruke sa strane, i u tom položaju se saginjite sa lijeve na desnu stranu. Nemojte se vrtjeti u struku, već pazite da vam gornji dio tijela bude okrenut prema naprijed i jednostavno savijajte tijelo lijevo i desno. Ova jednostavna vježba za abdomen najviše djeluje na kose mišiće, ali isto tako angažuje i cio abdominalni zid i poneke mišiće u nižem predjelu leđa. Uradite vježbu 3 puta po 10 do 15 ponavljanja.

OKRETANJE TORZA

Okretanje torza predstavlja jednu od najpopularnijih rutina za učvršćivanje središnjeg dijela tijela, a spada u najbolje jednostavne vježbe za abdomen. Stanite uspravno, uvucite stomak i zarotirajte gornji dio tijela s lijeva na desno, držeći noge ravno. Prilikom okretanja ćete angažovatii unutrašnje i spoljašnje kose mišiće, koji su vrlo važni za trup. Stezanje koje izaziva ova vježba će djelovati na kose mišiće na drugačiji način nego savijanje na stranu. Izvedite vježbu 3 puta s 10 do 15 ponavljanja.

DVOSTRUKI TRBUŠNJACI

Kad god radite trbušnjake, djelujete na čitavo područje abdomena. Međutim, ima načina za naglašavanje posebnih djelova abdomena. Dvostruki trbušnjaci kombinuju trbušnjake sa još jednom vježbom koja se zove „podizanje koljena“, s kojom ćete bolje naglasiti niže područje abdomena. Lezite leđima na pod sa nogama u vazduhu i koljenima savijenim pod pravim uglom kako bi vam listovi bili paralelni s podom. Duboko udahnite, stegnite stomak, gledajte u plafon i podignite gornji dio tijela pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pod. Ponavljamo, nemojte pružati vrat naprijed. Ostanite u tom položaju 2-3 sekunde i polako se vratite u početni položaj. Izvedite vježbu 3 puta s 10 - 15 ponavljanja.

JEDNOSTAVNE VjEŽBE ZA ABDOMEN

Ukoliko se budete pridržavali ovih jednostavnih vježbi za abdomen, uspješno ćete razviti stomačne mišiće. U kombinaciji s pravilnim planom ishrane i kardiovaskularnim planom, moći ćete da postignete one isklesane mišiće za čas posla. Isto tako nemojte zaboraviti da uključite istezanje u svoj plan, jer vježbe otpora zatežu mišiće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.