Double Bubble - mali putnički avion budućnosti
Double Bubble

Troši manje goriva

Double Bubble - mali putnički avion budućnosti

Kako cijena goriva igra veliku ulogu i diktira cijene u aviokompanijama, NASA je tražila od MIT-a da dizajnira manji avion koj će trošiti manje goriva. Nakon nekoliko godina nastao je "Double Bubble".

Avion ima širok trup, motore u zadnjem dijelu, smanjen raspon krila i obrnuto okrenut nos aviona. 

Kapaciteta je ukupno 180 sjedećih mjesta, a ovaj avion bi trošio 70% manje goriva nego standardni Boeing 737, a uz to bi mnogo manje zagađivao vazduh i proizvodio manju buku. 

NASA vjeruje da bi ovaj avion bio spreman za let u 2035. godini, za kada se pretpostavlja da će se i avionski saobraćaj duplirati. Injženjeri će vjerovatno kreirati probni model koji će testirati već ovog leta.

"Zeleni" avioni su na pomolu. Ovo nije prvi put da se priča na temu aviona koji troše dosta manje goriva. Cijene kerozina su drastično porasle od recesije iz 2008. godine. 

U poslednje tri godine, cijene su dostigle najveće vrijednosti, i ako se uzme u obzir pad u putovanjima i bukiranju letova, aviokompanije zarađuju otprilike samo 2,4 %. 

Ako bi avioni letjeli na pogon obnovljivih resursa, biogoriva i "zelenog dizela", to bi smanjilo cijenu leta, a samim tim i cijene karata. U totalu, sve zajedno bi umnogome unaprijedilo biznis jer je povećanje potrošnje putnika ključni način povećanja zarade aviokompanija.

(Klix.ba)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.