Pogledajte nevjerovatnu fotografiju Rusije iz svemira
Igra svjetlosti

NASA

Pogledajte nevjerovatnu fotografiju Rusije iz svemira

Nasa je objavila fotografiju Rusije iz svemira na kojoj se odvija nevjerovatna igra svjetlosti između polarne svjetlosti i svjetlosti ruskih gradova.

Fotografija sa oznakom ISS039-E-9160 zabilježena je drugog aprila digitalnom kamerom “Nikon D3S” sa sočivom od 31 milimetra, a objavio ju je Džonsonov svemirski centar, Postrojenje MSS za osmatranje Zemlje i Jedinica za geologiju i daljinsko istraživanje.

Fotografija, koju je snimila posada 39. ekspedicije na MMS, opsečena je i obrađena kako bi se pojačali kontrasti, a refleksija na sočivu je uklonjena.

Na slici se vidi tanka zelena linija Aurore borealis (severna svetlost) prelazi preko gornjeg dela fotografije koju je snimio astronaut na Međunarodnoj svemirskog stanici. Neposredno iznad aurore je Mesec u obliku bijelog diska. Zračenje neba je plavo-bela linija duž ivice Zemlje. Ruska prestonica Moskva izgleda kao svjetlosni bljesak i lako se prepoznaje po zrakasto raspoređenoj mreži autoputeva. Vidljivi su i Nižnji Novgorod (400 kilometara od Moskve), Sankt Peterburg (625 kilometara dalje) i glavni grad Finske Helsinki.

Program Međunarodne svemirske stanice finansira laboratoriju kao dio Nacionalne laboratorije MSS kako bi pomogao astronautima da prave fotografije Zemlje koje će biti veoma dragocjene naučnicima i javnosti i da bi te slike bile besplatno dostupne na internetu.

 

(Blic)