Misterija na Titanu zbunila naučnike
Saturn

"Magično ostrvo"

Misterija na Titanu zbunila naučnike

Naučnici istražuju misteriozni objekat koji se pojavio, a zatim ponovo nestao sa površine ogromnog jezera na Titanu, najvećem Saturnovom satelitu.

Oni su primijetili objekat na slici koju je napravila NASA Cassini sonda prošle godine, kružeći oko ovog pratioca udaljenog više od milijardu kilometara od Zemlje.

Nešto poput bijele pjene na slici sjeverne hemisfere Titana, možda je ledeni brijeg koji se odlomio od obale mora Ligei, i pokrenuo talase.

Astronomi su pjenu nazvali "magičnim ostrvom" dok ne dobiju bolju predstavu o tome o čemu se radi.

"Ne znamo šta je, jer imamo samo jednu sliku, ali svakako nije nešto što biste obično videli na Titanu", kaže Džejson Hofgartner, planetolog Kornel univerziteta u Njujorku.

Titan je jedno od najneobičnijih mjesta Sunčevog sistema. Njegov teren je prepun ugljovodoničnih dina koje se uzdižu iznad jezera tečnog metana i etana.

Atmosfera je tako gusta, a gravitacija tako slaba, da bi čovjek mogao da leti uz pomoć ručno napravljenih krila, samo da vazduh nije sačinjen od smrtonosne cijanovodonične kiseline.

Saturn ima još 60 manjih satelita, ali je Titan jedino mjesto na kom je primijećena stabilna tečnost i na kom ima kiše.

U martu su neki naučnici koji su radili sa Hofgartnerom objavili da su primijetili nešto što podsjeća na talase na drugom Titanovom moru – Punga.

Inače, NASA trenutno eksperimentiše s idejom da pošalje podmornicu na Titan kako bi istražila more Kraken.